"LA PICOSSA"

 

 

 

 

Des de sempre, la muntanya de La Picossa, ha senyorejat el terme de Móra. Visible des de tota la contrada ha estat punt de referència i com a tal hem fet ús dels seu nom moltes vegades per identificar productes i entitats que ens eren pròpies. Tant és així, que al seu cim hi trobem, a part del piló geodèsic, un estel de ferro, situat a la punta més oriental, que és visible des de Móra.

Al seu cim només s'hi pot pujar caminant, però tanmateix, algun cop s'ha fet alguna ascenció memorable, com ara l'any 1996 en que es va pujar amb bicicleta, o l'any en que van pujar-hi el Gegants de Móra.

Aquí us presentem la descripció dels sis senders pels quals s'hi pot accedir. També a l'apartat de Rutes a Peu hi podeu trobar la descripció més detallada d'un circuit anomenat de La Picossa i Penya-Roja que fou inaugurat el 25 d'abril de 2004 i es troba senyalitzat.

Ruta 1. Descripció detallada

Sortim de Sant Jeroni en direcció est, cap al fons de la vall. Agafem un sender que va pujant pel barranc. Al cap d'una estona trobem un sender que puja per la dreta; nosaltres seguim recte. Seguidament trobem un altre sender a l'esquerra que puja per un altre barranc; aquest també en duria a la Picossa, però nosaltres continuem pujant recte. Trobarem un mas en runes situat a l'esquerra. La pujada continua fins a arribar al crestall, on seguim cap a l'esquerra i trobem el sender que puja del Mas de Manolo a la dreta. Seguim crestejant fins arribar al piló de la Picossa.

Ruta 2.

Sortim de Sant Jeroni en direcció est, cap al fons de la vall, i agafem una senda que puja pel barranc. Trobem un sender que puja a la dreta, però seguim recte. Després trobem un altre sender a l'esquerra, l'agafem i el seguim fins arribar al crestall. Trobem la senda del recorregut anterior, seguim a l'esquerra, i a la dreta deixem la senda que puja del Mas de Manolo. Seguim crestejant fins arribar al piló de la Picossa. Temps estimat: 1 hora.

Ruta 3.

Sortim de Sant Jeroni per la senda que puja per darrera de l'Ermita de Santa Madrona, i la seguim fins arribar al piló de la Picossa. Temps estimat: 1 hora.

Ruta 4.

Sortim de Sant Jeroni pel camí que va a les Solanes. A l'esquerra trobem un mas. Deixem el camí per agafar una senda que puja a la dreta. Al cap d'una estona, trobem una altra senda a la dreta que ens porta fins a una cresta, que anirem seguint fins arribar al piló de la Picossa. Temps estimat: 45 minuts.

Ruta 5.

Sortim de Sant Jeroni pel camí que va a les Solanes. Trobarem un mas a la nostra esquerra, deixem el camí i agafem la senda que puja per la dreta. Deixem enrera una altra senda que puja per la dreta, fins que arribem a la Cova de la Porca. Continuem per la senda, que passa arrecerada a la paret, fins arribar al coll. Llavors, pujarem per la dreta cap a la creu. Temps estimat: 45 minuts.

Ruta 6.

Sortim de les Solanes del mas de Manolo. De davant del mas surt una senda que va pujant pels bancals fins a arribar dalt al crestall. Trobem la senda que ve de Sant Jeroni, i anem cap a la dreta fins arribar al piló. Temps estimat: 30 minuts.