BARRANCS DE MONTSANT ( MARGALEF )

 

PANTÀ DE MARGALEF - GRAU DE LES FIGUERES - LA ROVELLOSA - LA COGULLA - RACÓ DEL TEIX - BARRANC DE LA TAVERNA - PANTÀ DE MARGALEF.

 

Recorregut molt variat i espectacular que assoleix el pic de La Cogulla tot resseguint la aèria carena de La Rovellosa que ens permet contemplar el recòndit barranc de Coma Closa a un costat i el salvatge barranc de La Taverna a l'altre. Com a contrapunt el racó del Teix ens ofereix un espai tranquil i bucòlic a recer del temps i a l'ombra del monumental Teix que li dona nom. Després el descens del barranc de La Taverna ens oferirà un dels recorreguts més espectaculars i salvatges que el Montsant pot oferir.

COM ARRIBAR-HI. Sortim de Margalef per la T-713 , direcció la Granadella i entre els punts quilomètrics 6 i 7, just abans d'un revolt agafem un camí asfaltat a la dreta que dona accés al pantà. Al cap de 1.8 quilòmetres deixem el camí principal per un a la dreta que surt sota d'una pilona elèctrica i baixa a creuar el riu. Deixem un camí a la dreta i tot seguit trobem un replà on podem deixar el cotxe o travessar el riu per un gual i deixar-lo en un altre replà a l'altra riba.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Tornem enrere tot pujant per la pista encimentada fins a la bifurcació anterior, on agafem la pista tot baixant a l'esquerra a trobar el riu Montsant.
00:00
00:03
Arribem al riu i el creuem per un precari pont de troncs, som a l'entrada del barranc de Coma Closa, a l'esquerra veiem la forta pujada pel llom que està senyalitzada per una bona fita. Pugem per camí ben traçat i netejat gràcies a les bones arts del personal de manteniment del Parc Natural del Montsant
00:03
00:17
Passem per un estret entre roques, som al Grau de Les Figueres. Sortim a la solana i seguim pujant fort per sender ben marcat, fins arribar a un marcat coll, ara el camí planeja i podem contemplar els marges de pedra seca que donen fe del passat de conreus que bastia aquesta solana arrecerada dels vents freds.
00:14
00:34
Sortim al bell mig del llom en un replà que ens ofereix una dilatada panoràmica de la Plana de Lleida, el Pirineu, la vall de l'Ebre..., val la pena d'aturar-se i agafar el mapa per identificar els punts orogràfics del Montsant que ens envolta. Seguim caminant, ara pel bell mig de la carena, tot pujant.
00:17
01:14
Tornem a ser al bell mig de la carena, que ara és més estreta, al davant, allunyada, veiem el cim de La Cogulla , de 1063 metres , on destaca el piló geodèsic. Seguim caminant, ara sempre a ran de la carena seguint el millor camí.
00:40
01:48
Per la dreta se'ns uneix un senderó que ve del barranc de La Coma Negra.
00:34
01:55
Arribem al cim de La Cogulla , 1063 metres , la magnífica panoràmica de 360º corprèn en un dia net i clar, l'esforç es justifica i val la pena de contemplar tota Catalunya, Aragó, Osca... No oblidem les pregones barrancades que als nostres peus solquen profundament el faldar de la serralada. Baixem del turonet a trobar el camí de Capçada que ens portaria fins a Ulldemolins, direcció que prenem tot planejant per la carena, intentant seguir sempre el camí més traçat.
00:07
02:08
Trobem dues fites força evidents. Marquen un camí que surt a l'esquerra tot seguint un llom en lleugera baixada, no està molt traçat però és evident. Aviat emprèn forta baixada tot girant de cara al comellar de la nostra esquerra i tot fent ziga-zagues s'hi endinsa decidit.
00:13
02:21
Trobem una bifurcació amb un pal senyalitzador, som a la cruïlla que porta al Racó del Teix, un indret recollit i de serena bellesa, guardat per un monumental teix que l'hi dona nom. Una balma pot servir de sopluig en cas de necessitat i si tenim paciència podrem fins i tot recollir aigua.
00:13
02:24
Arribem a una cruïlla, seguim pel nostre sender que baixa decidit i deixem el de la dreta, que planeja.
00:03
02:28

Arribem a un replà fora bosc, als peus tenim una amplia panoràmica del Barranc de La Taverna , estem en una bifurcació. El camí de la dreta ens portaria a la Cova de l'Ascla i al collet del Molló Alt. Hi ha un pal senyalitzador. Nosaltres seguirem per l'esquerra tot baixant. A partir d'aquest punt el camí s'endinsa al bosc i s'apropa al barranc, a trams transcorre per la mateixa llera del barranc i sempre baixa dreturer i amb fort pendent. A trams està arranjat amb esgraons de fusta. Cal fer esment de les espectacular cingleres de la Cova de la Taverna i de La Rovellosa per on hem pujat abans. Un cop som prop de l'embassament trobarem primer la bifurcació de la Cova de la Taverna , senyalitzada amb un pal.

00:04
03:25
Arribem a l'ample camí que voreja el pantà de Margalef, som a la desembocadura del Barranc de la Taverna , girem a l'esquerra i planegem fins a travessar el barranc per un pont penjat molt bren condicionat. Ara el camí puja una mica i tot seguit planeja i va baixant en lleuger descens.
00:57
03:33
A la nostra esquerra veiem la presa del pantà. Poc després el camí es transforma en pista i aviat en pista encimentada tot baixant amb forta pendent anat a buscar la llera del Riu Montsant, prop del qual ja veiem el nostre cotxe.
00:08
03:40
Arribem al punt des d'on havíem sortit i lloc on ens espera el nostre vehicle.
00:07