CAMI DELS BORJOS ( Tivissa )

(43 Dia del Cami de Muntanya de la 4 Vegueria de la F.E.E.C.)

LA ROCA CABELLS, ELS BORJOS, ELS BOQUERS, EL PUJADOR D’EN BLAIET, EL BARRANC DE LA FOIG I LES CINGLERES DE TIVISSA.

Començarem a caminar del final del Carrer de la Foig , on s'acaba l'asfalt un indicador a ma esquerre assenyala els Borjos. Per arribar-hi cal anar a les Piscines Municipals i Càmping i enlloc d'entrar, seguirem carrer avall, fins al final del carrer i al peu del barranc. Cal que porteu aigua.

 

Temps

total
Descripció de la ruta

Temps

parcial

0:00
Final del carrer, enfront tenim el barranc, clos entre les cingleres, nosaltres agafarem un camí ample que surt a l'esquerra en franca pujada. A l'inici un tòtem indicador ens orienta cap Els Borjos. Al cap de 30 segons el deixem en un tomb a la dreta i seguim recte ara per un sender empedrat que tot seguit bifurca i seguim cap a la dreta.
00'
0:02'
Retrobem el camí ample que havíem deixat i el seguim cap a l'esquerra, tot travessant conreus d'oliveres. Anem seguint unes senyals grogues i alguna de PR molt vella. A la dreta ens imposa la monumental paret de Roca Cabells i del pregó barranc de la Foig.
02'
0:08'
Arribem a un maset mig enrunat, amb una cisterna i un tòtem explicatiu davant mateix. Seguim recte.
06'
0:09'
Trobem una pista i un tòtem indicatiu. La seguim a la dreta tot pujant lleugerament.
01'
0:12'
Trobem una altra pista que seguim a la dreta, poc desprès trobem una altre tòtem indicador en un tomb de la pista, que nosaltres seguim. Enfront tenim la Roca de Cabells i els espadats dels Borjos que s'estenen cap a l'Est.
03'
0:18'
Trobem un camí a la dreta senyalitzat amb un pal indicador, que s'endinsa al bosc, ara en franca pujada. El seguim.
06'
0:19'
Per l'esquerra ens atansa una drecera que ve de la pista que hem deixat fa un minut. Nosaltres seguim pel sender, enmig d'ufana vegetació.
01'
0:36'
El caminoi s'obre a l'imponent barranc dels Borjos, un pal senyalitzador ens ho remarca. Ara baixem lleugerament i en 3 minuts travessem a gual la llera del barranc i tornem a pujar suaument.
17'
0:50'
Ara s'obre davant nostre el monumental Racó de Boquers, on es conjuguen magistralment la pedra calissa de les cingleres i el verd del bosc.
14'
0:51'
Trobem el indicador del Grau de Boquers, un costerut camí amb tres graons equipats amb cadenes, de certa dificultat, i que ens duria fins a la carretera que veiem baix a peu del faldar.
01'
0:54'
A la dreta s'enceta un sender, que tal com resa el indicador, ens duria a la Cova de la Gralla , que veiem a sobre no gaire lluny. Queda a 5 minuts d'on som. Nosaltres seguim pel nostre camí.
03'
1:02'
Deixem a la dreta un sender, recentment desbrossat, que porta al Grau de La Puça , una bona alternativa si no es vol pujar pel Pujador del Blaiet, és una magnífica opció que escurça el recorregut en uns 10 minuts.
08'
1:03'
Entrem a un alzinar força obac. Aquí trobarem l'indicador del Pujador deBlaiet i començarem a pujar tot ajudant-nos en algun moment amb les mans. Tot seguit trobarem el pas equipat amb una sirga d'acer i uns graons metàl·lics que faciliten el trànsit amb total seguretat.
01'
1:06'
Som damunt el Pujador, val la pena girar-se i contemplar el paisatge que hem deixat enrere. El nostre camí segueix a la dreta, ran de cingle, per garriga i pedruscall, amb poca traça de camí. Cal estar atents a les fites que senyalitzen el recorregut.
03'
1:26'
Desprès d'una baixadeta, arribem a un pla on mor una pista força abandonada i que deixarem a la nostra esquerra. Nosaltres seguim les fites sempre prop de la cinglera, per traces incertes degut al pas dels ramats.
20'
1:58'
Enmig d'un grupet d'alzines trobem la fita que indica el Grau del Margalef, que baixa dreturer per esgraons rocallosos. El baixem i tot seguit el sender transcorre a ran de paret i al poc de passar per un estret entre dues roques, torna a sortir a sobre del cingle.
32'
2:05'
Trobem una fita que senyala un senderó a la nostra dreta, que mena al cap de 25 metres , a un espectacular mirador des d'on dominarem tota la cubeta de Móra i les serres que l'envolten.
07'
2:10'
Passem a frec de d'un pessebre de ferro, vora el cingle. La panoràmica es excel·lent, es domina el poble de Tivissa i la Cubeta de Móra, i una gran quantitat de muntanyes, les serres de Llaveria, Montsant, Picossa, El Tormo, Puig Aguilar, etcra.
05'
2:14'
Trobem un camí travesser i un tòtem. Seguim a la dreta en direcció a Tivissa, ara per camí força fressat i de seguida comencem a baixar decididament cap al poble que veiem baix.
04'
2:25'
Passem vora una petita cabana de pedra seca amb una curiosa cisterna i un cartell informatiu de la fauna del lloc. Ara som enmig de terrenys de conreus, força abandonats. Seguim baixant dreturerament i al poc de baixar, passem per unes llastres de pedra força llises.
11'
2:34'
Arribem a la llera del barranc de La Foig , el seguim per terreny planer, a la dreta, direcció Tivissa que tenim ben prop.
09'
2:36'
Hem deixat enrere el desviament artificial del barranc i arribem al carrer asfaltat en el lloc on hem iniciat l'excursió.
02'