Camins empedrats de Montsant

La Vilella Baixa—Pont de Cavaloca—Grau Empedrat—Grau dels Bous o del Cargol—La Vilella Baixa.

Un Montsant, traçat per camins empedrats, símbol de comunicació i de camins rals entre habitants d'un mateix entorn. El paisatge ens comunica la necessitat de conviure amb els pobles veïns, de negociar i de festejar, i el pont sobre el barranc de Cavaloca, és una mostra insuperable de l'arquitectura rústega, però immortal, i és un bell exemple de la cura que els nostres avantpassats tenien en conservar llurs camins més transitats.

Com arribar-hi. Hem de fer cap a la Vilella Baixa, al peu del Montsant. A l'entrar al poble podem deixar el cotxe en una plaça davant del sindicat. Allí un pal indicador senyala al riu Montsant del que ja veiem el monumental pont d'arcades que el creua.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0h. 00'
Som a la sortida del poble, sobre el bell pont que travessa el riu, passem a la riba dreta i girem tot seguint un camí carreter paral·lel al riu.
0h. 00´
4 min.
El nostre camí travessa per un gual de ciment a la riba esquerra i comença a pujar. Anem paral·lels al riu.
0h. 04'
5 min.
Arribem a la carretera que seguim a l'esquerra.
0h. 09'
2 min.
Deixem la carretera tot seguint un camí carreter a la dreta.
0h. 11'
3 min.
Deixem un camí a la dreta i tot seguit deixem la pista en un revolt i seguim per un camí ben empedrat, tot pujant suaument.
0h. 14'
3 min.
El nostre camí segueix recte, deixem una pista a la dreta i seguim vorejant marges de camps de conreu.
0h.17'
2 min.
A la nostra dreta trobem un camí senyalitzat com a grau dels Bous, lloc a on farem cap de baixada. Ara seguim recte, paral·lels al marge que tenim a la dreta.
0h. 19'
2 min.
La pista que seguim fa un revolt a l'esquerra, la deixem per una de més antiga i descuidada que segueix per la dreta.
0h. 23'
2 min.
Travessem una pista
0h. 21'
5 min.
Saltem a una pista i la seguim a la dreta. Tot seguit fa un revolt molt tancat i la deixem desprès del revolt per un camí que s'enfila, en franca pujada per la dreta.
0h. 28'
10 min.
Trobem una bifurcació de camins, el que estem seguint és el camí ral que porta al poble de Cabassers i que ara s'apropa a travessar el barranc de Cavaloca. L'altre camí s'enfila per la dreta i va a buscar el llom tot dirigint-se al Montsant, és el camí del Coll Empedrat que nosaltres seguirem, abans farem una marrada i seguirem uns minuts el camí de Cabassers per admirar el Pont i el barranc.
El sender baixa decidit a buscar el pas més estret del barranc, on hi veurem el pont de Cavaloca, fet de pedra seca, força aeri i envellit. Abans d'arribar al pont un corriol s'esmuny per l'esquerra i baixa al barranc. Des d'allí podrem contemplar el pont i si seguim un parell de minuts barranc avall, podrem admirar la curiosa llisera que conforma el llit del barranc. En aquest punt hi trobarem la font de Cavaloca, que raja sobre el llit del barranc en el seu marge dret. Desprès retornarem a la cruïlla per tal de seguir amb la nostra excursió.
Tornem a ser a la cruïlla i emprenem la pujada encarats al Montsant, tenim a l'esquerra el barranc de Cavaloca i el camí s'enfila pel llom que el separa del barranc dels Bassots que baixa per la nostra dreta, és un camí traçat i amb marques que a estones fa dubtar, cal estar atents.
0h. 38'
38 min.
El nostre sender desemboca en l'acabament d'una pista , on trobem una curiosa cabana de pedra seca anomenada Barraca de Creuetes. Seguim la pista.
1h. 16'
1 min.
Trobem un pal indicador que senyalitza el camí del Grau dels Bous, l'agafem tot baixant decididament.
1h. 17'
4 min.
Travessem el barranc dels Bassots i passem a l'atra riba, Seguim baixant en la mateixa direcció del barranc.
1h. 21'
14 min.
Som a l'entrada del Grau dels Bous o del Cargol. Magnífica panoràmica. El camí baixa fent llaçades.
1h. 35'
15 min.
Som baix del grau, ara el camí planeja entre conreus.
1h. 50'
2 min.
Retrobem el camí de l'anada en el lloc on el pal indicador senyalitza el Grau del Bous, girem a l'esquerra retornant pel mateix camí
1h. 52'
2 min.
Arribem a la cruïlla i agafem el sender empedrat que comença a baixar.
1h. 54'
2 min.
No agafem la pista i seguim pel sender que baixa cap al barranc. En deixem un altra a la dreta.
1h. 56'
6 min.
Arribem a la carretera, la seguim a l'esquerra.
2h. 02'
5 min.
Arribem al poble, que visitarem tot travessant-lo.
2h. 07'