SIURANA, CINGLES I BARRANCS

Coll d'Esplugues-Camí vell de Siurana- La Portella -Siurana—Camí vell de Cornudella-Barranc de les Fontscaldes-El Grau Tallat-Racó de Carletes-Coll d'Esplugues

 

Siurana, sarraïna i catalana, és per si mateixa un espectacle natural de primer ordre. Però les seves pedres estant carregades de la historia de la formació de Catalunya i els seus paisatges han viscut impertèrrits el fluir de la humanitat. Nosaltres pretenem amb aquest curt circuit penetrar en els misteris dels seus cingles multicolors, contemplar talment com si fóssim ocells les seves panoràmiques, sentir el pes de la història en les nostres passes i esbalair-nos en l'agossarat exercici dels escaladors que sovintegen les seves parets.

En definitiva, és l'espectacle variant de la pedra calisa, de la pedra tosca i de la vegetació ufana i esquerpa i potser és un dels punts de la nostra terra que tothom estem obligats a contemplar en recollit silenci.

 

COM ARRIBAR-HI. Hem d'arribar a la població de Cornudella tot seguint la C 242. Un cop travessem la població i poc desprès d'un pont, hem de seguir una estreta carretera asfaltada que està indicada com la de Siurana. La carretera molt sinuosa puja fort i en un ample revolt a l'esquerra, quan ja tenim Siurana a la vista dalt del cingle, a la dreta hi tenim una gran esplanada, és el lloc conegut com a Coll d'Esplugues i punt de partida i arribada i on deixem el vehicle.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Sortirem de l'aparcament, carretera amunt direcció a Siurana, la carretera davalla en suau pendent tot acabant el tomb.
00:00
00:05
Deixem la carretera i agafem un camí carreter a la dreta que baixa suaument i va paral·lel a la carretera en direcció contrària a la que seguíem.
00:05
00:08
El camí fa un tomb molt tancat a l'esquerra, enfront surten dos camins i agafem el de la dreta.
00:03
00:11
El camí de bast passa prop d'un corral i es transforma en un sender ben trillat que de primer planeja i desprès va baixant dreturerament cap a una ampla i suau collada que veiem prop.
00:03
00:21
Som al Coll de les Lloses, aquí trobem l'antic camí de Siurana marcat com a PR i que agafem cap a l'esquerra, direcció Siurana, tot baixant decidits cap al barranc de l'Estupinyà que veiem al fons. Abans però cal contemplar la panoràmica.
00:10
00:27
Travessem el barranc tot deixant un imprecís sender que sembla seguir per la llera. El nostre gira a la dreta i comença a pujar fort, el sender està força tancat per la vegetació, però és fàcil de seguir.
00:06
00:30
Travessem un camí carreter i seguim pujant fort tot seguint les marques del PR.
00:03
00:33
Travessem la pista que porta al riu Siurana i a Mas d'en Candi i molí de l'Esquirola. Si la seguíssim a l'esquerra en dos minuts arribaríem a la carretera, nosaltres la travessem i seguim pujant fort pel vell camí de Cornudella a Siurana. Tot seguit trobarem una bifurcació, nosaltres seguim pel de la dreta.
00:03
00:41
El camí fa una ziga-zaga i deixem un sender a la dreta que planeja i que ens portaria per sota el Cingle Vermell fins a la pista del Molí de l'Esquirola. Seguim pujant per camí empedrat a l'empar i l'ombra de la imponent cinglera que aïlla el poble.
00:08
00:50
El camí bifurca, davant nostre veiem el cingle. Deixem el camí Vell de Siurana i seguim pel que s'enfila per la dreta en direcció a una torre elèctrica que veiem al front a tocar del cingle.
00:09
00:54
Estem sota la torre, arran de cingle, i trobem un sender travesser que seguim tot planejat cap a la dreta.
00:04
00:58
Arribem a un pas equipat amb unes baranes de ferro, sense cap dificultat. A dalt veiem restes de la muralla que tancava el barranc i on estava ubicada la Portella. Diu la tradició que la porta era tant petita que hom havia de baixar del cavall per a poder creuar-la. Seguidament trobem la capçalera del barranc, Unes escales treballades a la roca donen fe de l'antiguitat d'aquest estratègic pas d'entrada a la fortalesa.
00:04
01:10
Som a una explanada als afores de Siurana. Val al pena visitar el poble i el castell i gaudir de les panoràmiques. Sortim per l'altra banda pel camí vell de Cornudella a Siurana senyalitzat amb un pal indicador. Enfront tenim la Siuranella i el barranc de Fontscaldes. El nostre camí baixa fent ziga-zagues. Deixem un sender que surt a la dreta i tot seguit...
00:12
01:20
..arribem a un camí ample, que seguim a la dreta tot baixant fins a un camí carreter que ens du a la carretera que està ben prop. Per l'esquerra seguiríem cap a Cornudella pel camí vell.
00:10
01:23
Arribem a la carretera que seguim per la dreta pujant lleugerament.
00:03
01:26
Tobem a l'esquerra un cartell que indica Fontscaldes, deixem la carretera i el seguim tot baixant fort cap el barranc d'Estupinyà que aquí rep el nom de barranc del Marro i que travessem ben aviat. Aviat el camí bifurca i agafem el de la dreta que passa per sota de les balmes equipades amb vies d'escalada de gran dificultat. El sender segueix en lleuger ascens i desprès planeja i baixa a trobar el riu, passant prop d'una caseta de recollida d'aigües , per desprès anar pujant fort per la vessant contrària del barranc.
00:03
01:45
Deixem un camí a l'esquerra que ens portaria per sobre dels cingles del Titi, nosaltres agafem el de la dreta que aviat va baixant en direcció al barranc de Fontscaldes.
00:19
01:49
El camí arriba a la llera del barranc que està formada per unes llastres de pedra esglaonades força curioses. Seguim pel llit del barranc, aigües amunt.
00:04
01:53
Deixem un camí senyalitzat amb marques blanques i una fita, que surt per l'esquerra i que puja directe al Grau del Tallat
00:04
02:00
Trobem un sender senyalitzat com a PR, que ve de la font de l'Albegarda i que travessa la llera del barranc, nosaltres l'agafem tot seguint-lo cap a l'esquerra i pujant lleugerament.
00:07
02:07
Trobem un sender per l'esquerra que es el que anteriorment hem deixat baix al barranc. Nosaltres seguim pel nostre camí marcat en blanc i groc que en pocs metres ens du a una bifurcació en una colladeta, nosaltres seguim per la dreta el nostre PR, tot planejant.
00:07
02:13
Arribem al característic Grau del Tallat, una formidable bretxa a la roca que ofereix dilatades i esplèndides panoràmiques. Comencem a baixar ràpidament per un camí empedrat. Uns metres més avall trobem un indicador que ens assenyala el camí de Baix Gritella, nosaltres seguim el PR en direcció a l'impressionant raconada coneguda com a Racó del Carletes, un indret on la cinglera mostra tot el seu esplendor.
00:06
02:22
Un sender tapat per la vegetació ens mostra el lloc on avui es capta l'aigua per al poble de Cornudella i on abans hi havía una abundosa font d'aigua fresca. Som al bell mig del Racó de Carletes. Poc després deixem un camí a l'esquerra senyalitzat en blanc i verd.
00:09
02:34
Travessem la carretera i ja som al Coll d'Esplugues, punt de partença de l'excursió i indret on ens espera el cotxe.
00:12

 

Durada: De 2h. 30' a 3h., val la pena entretenir-se una mica perquè tant el paisatge com el poble de Siurana s'ho valen.

 

Dificultat: Els camins ben trillats i alguns senyalitzats amb pintura, poden estar en les seves vessants obagues una mica espessos de vegetació. Cal seguir les indicacions amb atenció per no fer cap marrada, al ser una zona on sovintegen senders que tant sols porten a parets on es practica l'escalada.

 

Desnivell: 450 metres de desnivell per pendissos generalment no massa forts.

 

Recomanacions: Podem omplir les nostres cantimplores al poble de Siurana. Cal portar un bon calçat i uns bons pantalons per tal d'evitar de esgarrinxar-nos amb els esbarzers i els aritjols. La màquina de fotografiar és del tot imprescindible. També recomano portar algun mapa de la zona per tal de poder identificar els indrets que podem contemplar.

 

Advertència: Al barranc de Fontscaldes passem per sota de la via d'ecalada anomenada “ La Rambla ” (9a+), una de les més difícils d'Europa.