Crestes de Sant Jeroni

 

SANT JERONI— LA CAIXA —CRESTA DE XARCUMS—CRESTA DE LES CABRES—CRESTA NORD—SANT JERONI

La cresta és la divisòria natural, que separa les valls. Per l'excursionista, és també un camí enlairat que permet gaudir de vistes dilatades i de magnífiques panoràmiques, alhora que permet un recorregut aventurer a vol d'ocell, on la imaginació dicta el camí a seguir en consonància a la voluntat d'aventura i d'exploració del caminant.

L'ermita de Sant Jeroni, encauada enmig d'un bon nombre de crestes, ens suggereix infinitat de recorreguts atractius que podem combinar tot adaptant-nos als nostres gustos. Aquest, és possiblement un dels més bells.

Ara, un projecte de un Parc d'Aerogeneració amenaça aquest corredor natural que uneix tres serres, que son reserva biològica de la nostra comarca.

COM ARRIBAR-HI. Des del poble de Móra d'Ebre, hem de seguir el vial en direcció a l'Hospital Comarcal i just abans d'arribar-hi trobarem un desviament senyalitzat, que per camí asfaltat ens durà fins a les ermites de Sant Jeroni i de Santa Madrona, on podrem aparcar el cotxe i carregar d'aigua les cantimplores.    

 

 

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0:00'
Sortim de Sant Jeroni en direcció Mora d'Ebre
0:00'
0:03'
Deixem el camí asfaltat i entrem al bosc per l'esquerra pujant per unes roques planes. Poc més tard, el camí es transforma en una pista en mal estat. Enfront veiem un mas a sobre un promontori. Continuem el camí, sempre a l'esquerra, fins que tenim que travessar un bancal, reprenent el sender un cop a l'altra banda.
03'
0:15'
Arribem a un pla, que travessem, i agafem una pista que trobem a l'altra banda. Deixem la pista de la dreta, continuem baixant fins a trobar la...
12'
0:18'
..pista de la Vall del Cebollot. L'agafem tot girant a l'esquerra i pujant.
03'
0:23'
Bifurcació. Girem a la dreta tot passant a l‘altre costat del barranc.
05'
0:25'
Deixem el camí del mas que està a la nostra esquerra i continuem pujant.
02'
0:28'
Acaba la pista en uns bancals i prenem el sender poc marcat i senyalitzat amb una fita, que surt a la nostra esquerra. Continuem rectes pel sender que discorre cap a la part superior de la Vall del Cebollot.
03'
0:36'
Arribem a les runes d'un mas. Girem a la dreta salvant el marge d'un bancal y continuem en la mateixa direcció d'abans, ara per camí casi perdut. Més endavant tornem a trobar el traç del sender.
08'
0:50'
Pla a la part superior de la Vall del Cebollot. El travessem seguint la mateixa direcció.
14'
0:53'
A l'arribar a una fita, junt a una sabina ovalada, tindrem que girar a l'esquerra i dirigir-nos per un sender perdedor fins a la cresta de la vall, a la nostra esquerra.
03'
1:02'
Arribem a la cresta en un lloc on i ha una bassa, passem a l'altra banda de la bassa, fins situar-nos a la part superior de la cresta i prenem un sender a l'esquerra, que la segueix.
09'
1:11'
Un gran pi i un altre sec caigut al seu costat, ens indiquen la cima del Tossal de Xarcums. Seguim la cresta. Enfront nostre , a la dreta, veiem la Caixa.
1:15'
Baixem en diagonal, cap a la dreta per a introduir-nos al bosc y dirigir-nos a la Caixa. Quan veiem unes roques, ascendim fins al cim.
04'
1:20'
La Caixa. Baixem de nou i reprenem el camí que cresteja en direcció SW. Continuem per camí ben fresat fins arribar al ...
05'
1:33'
. Mas d'Algueró. Agafem la pista que puja.
13'
1:38'
Deixem la pista, tot agafant un sender que surt a la dreta junt a un tòtem que indica Vall del Cebollot. Continuem pel sender per dins del bosc.
1:40'
Bifurcació. Seguim per la dreta. Durant tot el recorregut anirem veient construccions de la Batalla de l'Ebre.
02'
1:44'
Cruïlla. Tenim a la dreta una trinchera que mos porta a un observatori de la Batalla de l'Ebre. Retornem al camí. Seguim per la cresta.
04'
1:54'
Després de deixar una roca a la dreta, trobem una bifurcació. El de l'esquerra baixa. Agafem el camí de la dreta, que continua per la cresta. Les trinxeres i refugis de la Batalla de l'Ebre ara son més freqüents.
10'
2:00'
Cruïlla amb un petit pi al mig. Prenem el sender de l'esquerra.
06'
2:08'
Arribem a la pista y girem a la dreta. Un poc més endavant trobem la pista que puja de Sant Jeroni. Girem a la dreta tot agafant la pista de Xarcums.
08'
2:11'
Creuament a l'esquerra seguint les marques del GR. Més endavant, aquest tram de pista finalitza en una cruïlla de camins. A la nostra esquerra, marcat amb una fita, s'inicia l'ascens a la Cresta de les Cabres. Pugem.
03'
2:17'
Inici de la part més agrest de la Cresta de les Cabres. Encara que hi han trams molt aeris, sempre trobem la possibilitat d'esquivar-los per corriols alternatius més fàcils.
06'
3:00'
Final de la Cresta de les Cabres, on aquesta s'ajunta amb la Cresta Nord , que seguirem a l'esquerra. Aquesta cresta tanca la circumval·lació de la Picossa. Ara seguim per sender, o seguint el fil de la cresta, fins arribar a...
43'
3:30'
.Sant Jeroni, principi i final de l'excursió.
30'