EL CABRAFEIXET, La muntanya alpina

Barranc de Les Nines—Pintures Rupestres—Cova Mallada—El Cabrafeixet—Bassa de Falcó—Barranc del Ganso—Mas de Naqueres

Milers d'anys enrera, altres ulls contemplaven aquests hàbitats i paratges i reproduïen els seus costums i afers en els abrics rocallosos i habitats que contemplarem. Tots aquests dominis, en un temps plens de vida, s'albiraven des d'un peculiar cim alpí dins la Serra del Boix, l'imponent Cabrafeixet, a on pujarem tot seguint un recorregut en la prehistòria dels nostres temps.

Com arribar-hi. Agafem la carretera TV—3022, de Rasquera al Perelló. Passat el quilòmetre 8, agafem una pista asfaltada a la dreta. Seguim els senyals indicadors de les pintures rupestres i en 4,2 quilòmetres arribarem al pàrking on deixarem els vehicles.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0h. 00'
Barranc de les Nines. Sortim de l'aparcament per un camí ben fressat. Tot seguit trobem l'indicador de "Pintures Rupestres". Comencem a pujar.
0h. 00´
12 min.
Pintures rupestres de Cabrafeixet. Protegides per una tanca metàl·lica, veiem les interessants pintures d'estil llevantí, amb escenes de diverses cabres i un caçador. Seguim caminant i baixem fins al fons del barranc.
0h. 12'
8 min.
Encreuament de senders. Girem a la dreta i entrem al Racó de l'Estrada
0h. 20'
5 min.
Penetrem a l'interessant i ombrívola raconada, pugem una mica i arribem a la Cova Mallada, antic allotjament del Neolític, com testimonien les restes de Sílex trobades.
0h. 25'
7 min.
Retornem a l'encreuament anterior, seguim rectes i arribem al fons del barranc. Davant trobem les runes del mas de Xocolato. Seguim per la dreta les marques de GR-192, que venen de l'aparcament. Comencem a pujar.
0h. 32'
9 min.
Arribem a un primer coll. La vista del barranc no deixa endevinar per on puja aquest itinerari de Gran Recorregut dissenyat per en Josep Jordana. El sender fa un petit descans i tot seguit comencem a pujar, ara el tram és més pendent i ens recorda una ascensió d'un marcat caràcter alpí, amb absència total d'arbres.
0h.41'
11 min.
Hem, arribat a un llom on trobem alguns pins i una alzina que té una creu pintada al seu tronc. Lloc a on retornarem al baixar per a circumval·lar el Morral de Cabrafeixet. Continuem seguint el GR, davant tenim una bona panoràmica del Morral de Les Nines. Realitzem el tram més pendent d'aquesta excursió.
0h. 52'
11 min.
Hem arribat a la carena, som a la collada de Cabrafeixet. Podem admirar el paisatge, al sud-est l'imponent Morral del Gall o de Les Nines, autèntic sentinella de 789 m. Aquí podem deixar les motxilles, ja que hi tornarem al baixar del cim. Per arribar al cim, avancem per la carena girant a la dreta, a l'est. Cal passar per un primer collet, la vista del Morral des d'aquí és espectacular, el lloc mereix una foto. Seguim, la carena s'estreny i cal grimpar una mica, si no vols grimpar es pot flanquejar per la dreta i en un no res, arribarem a dalt del cim de l'alterós Morral de Cabrafeixet o de La Campana, de 753 metres.
1h. 03´
12 min.
Som al bell cim!. La vista és sublim, al nord hi podem veure la Plana dels Burgans, guarnida de camps i masos, al seu darrera, les muntanyes de Tivissa i Vandellòs, més al fons el Montsant. Cap a l'est el Golf de sant Jordi, més al sud tota la Serra del Boix i entre tots dos el Delta de l'Ebre. A l'oest els Ports i en primer terme la massa grisa i aspra de la Serra de Cardó, a la seva dreta el curs del riu Ebre amb Móra d'Ebre. En fi, tota una panoràmica que ens pot fer embadalir si el dia és nítid i clar. Retornem pel mateix lloc fins a ...
1h. 15'
15 min.
Som al llom on trobem els tres pins i l'alzina de la pujada. Seguim rectes i planers, per darrera l'alzina, i deixem el GR. Anem per sota del Morral seguint un sender poc fressat, el terreny és de garriga, algunes fites indiquen el camí.
1h. 30'
13 min.
Guanyem un collet. Comencem a baixar pel vessant contrari.
1h. 43'
8 min.
Bassa de Falcó (620 m.). Trobem la pista que puja al Coll de Xeta. Girem a la dreta baixant per la mateixa. Al darrera deixem l'imposant Morral de Cabrafeixet. A l'esquerra portem sempre el Barranc del Ganso.
1h. 51'
19 min.
Mas de Nàqueres (320 m.). Creuem la cadena que barra el pas als vehicles, passat el mas trobem la pista que mena a les Pintures rupestres, amb 20 minuts més arribarem al nostre cotxe.
2h. 10'