El Riuet del Gorg d'Arbolí

Mas dels Frares—El Gorg—La Gorguina—El Gorguet—El Gorg—Mas dels Frares.

Embarrancat entre cingleres, un modest rierol serpenteja i salta enmig d'una ufana vegetació, tot buscant reunir-se amb el riu Siurana. En el seu recorregut destaquen els salts d'aigua que s'anomenen "Els Gorgs", i que son raconades de gran bellesa que aquesta curta ruta ens porta a descobrir.

Com arribar-hi?. Cal agafar la carretera TV-704, de La Mussara a La Febró, passada la cruïlla d'Arbolí, arribem al Mas dels Frares i tot seguit després del camí d'accés, quan ja veiem l'indicador del quilòmetre 26, trobem un camí a l'esquerra senyalitzat com a GR-7, per on baixarem. Al primer tomb a la dreta trobem lloc per a deixar els cotxes.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0h. 00'
Som a l'aparcament dels cotxes, la pista està en relatiu bon estat i es transitable per als cotxes fins al seu final, la detallem per als que prefereixen fer-la a peu. Baixem per la pista cap al fons del barranc.
0h. 00´
4 min.
Deixem una pista a la dreta, seguim rectes, la nostra està marcada en blanc i vermell (GR-7). Seguim baixant,
0h. 04'
8 min.
Deixem una altra pista a la dreta.
0h. 12'
4 min.
S'acaba la pista, aquí s'han de deixar els cotxes. Per l'esquerra baixa un sender, força malmès, i trobem tot seguit el riu que creuarem.
0h. 16'
2 min.
Hem arribat al Gorg, veiem la cascada i el toll, així com uns tubs i un edifici de quan a Castillejos en prenien l'aigua, travessem el riu i caminem arrecerats a la paret, hi trobem alguna marca groga.
0h. 18'
6 min.
Travessem un barranc que habitualment du aigua, seguim per camí obac, on trobem marques grogues i blaves.
0h.24'
5 min.
Deixem un sender que baixa a l'esquerra i tot seguit trobem una pista que seguim, tot planejant, per la dreta, hi ha alguna fita.
0h. 29'
1 min.
Arribem a una pista que seguim per l'esquerra, tot baixant.
0h. 30'
1 min.
La pista fa un marcat tomb a l'esquerra, a baix, ben prop, veiem el riu. Aquest punt es al lloc on retornarem des de La Gorguina. Deixem la pista i sortim rectes per un sender molt ben fressat, on hi trobarem fins i tot esglaons. Pugem fort en direcció a la cinglera. Després el caminoi davallarà en forta baixada.
0h. 31'
8 min.
En mig de la vegetació, veiem el riu. El camí, si el seguim, ens portaria a creuar-lo, però uns deu metres abans de creuar-lo trobem un sender poc marcat a l'esquerra que seguim aigües amunt, tot remuntant el riu per sobre unes roques.
0h. 39'
3 min.
Som a La Gorguina, per baixar-hi cal desgrimpar una mica per terreny fàcil. Un cop descansats cal desfer el camí fins a tornar a trobar la pista en el minut 31.
0h. 42'
15 min.
Retrobem la pista, ara baixarem a la dreta a creuar el riu i tot seguint-la, ens enfilarem pel vessant contrari.
0h. 57'
5 min.
Trobem un sender a l'esquerra, que puja fort. El seguim, està marcat en blanc i groc (PR).
1h. 02'
1 min.
Trobem un camí més fressat, i un pal indicador molt rovellat i pràcticament il·legible. El seguim a l'esquerra
1h. 03'
8 min.
Hem arribat al Gorguet, també anomenat El Gorg d'Arbolí, travessem el rierol i deixem un sender que s'enfila a la dreta i que ens portaria a Gallicant.
1h. 11'
2 min.
Tornem a ser al Gorg, ara agafem el mateix sender per on hem arribat.
1h. 13'
3 min.
Hem creuat el riu i ja som a la pista, si tenim els cotxes aquí, s'acaba l'excursió, si no, la seguirem amunt.
1h. 16'
20 min.
Hem arribat a l'aparcament, prop de la carretera, punt i final d'aquesta excursió.
1h. 36'