LA SENDAL DE CAPÇANES – PORTADEIX – MONTALT SUD – MAS DEL MOTARRO—FONT DEL SANXO - BARRANC DEL RAMER – LA FOU - LA SENDAL DE CAPÇANES


Emmascarada per les veïnes Serres de Montsant i dels Ports, Serra de Llabería resta oblidada per a plaer del caminant i el poeta, feréstega i recòndita, aferma els seus roquissers segura de la seva aspra bellesa. Racons de magnífica bellesa com el Racó de La Sendal fan emmudir al poeta i astoren al caminant. El Montalt, amb els seus 749 metres, es l’altiu personatge que pocs han assolit i que senyoreja l’entorn encara que maldin la veïna Mola de Colldejou i la Creu de Llabería. Es per tant un recorregut ple de sorpreses que ens farà a nosaltres una mica més savis i assenyats


COM ARRIBAR-HI. Sortim de Capçanes amb el cotxe pel carrer que va a la Piscina Municipal. Trobarem un indicador de la Ruta del Carrasclet y marques del PR-C-91. Seguim per pista cementada. Girem a la dreta i al arribar a un transformador elèctric, enfilem la pista cap a la Fou. Travessem en dos ocasiones el barranc. Atenció! En època de pluges pot ser impossible passar el gual amb turismes. Encara que trobem una senyalització de prohibit el pas excepte veïns, continuem. Trobarem un pas tancat amb una cadena que està obert. Seguim per la pista. A un kilòmetre y mig, aproximadament, des de Capçanes, trobem una cruïlla a l’esquerra de la pista sense asfaltar que va a la Vall de Calás i un indicador. El deixem i seguim en direcció La Fou - Llabería, fins a trobar de nou el barranc. Busquem un lloc adequat per a deixar els cotxes, bé a la pista que segueix el curs del barranc o una mica més endavant seguint per la pista asfaltada, sobre una gran llosa a la esquerra del camí (1,6 km des de Capçanes).

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Comencem a caminar tot seguint la pista asfaltada i las marques de PR.
00:00
00:03
Agafem a l’esquerra el camí de la Sendal seguint les marques de PR. El camí transcorre paral·lel al barranc de la Vall de Capçanes que ens queda a l’esquerra. Caminem per bosc de pins i cultius de olivera. A la nostra esquerra es veuen los contraforts de la Serra de Llabería y a la dreta el Montalt i la Sierra de la Portella. La Sendal es un antic camí de ferradura que comunicava Capçanes i Pratdip.
00:03
00:30
Després d’un gir a la dreta i en un retomb del camí, ens trobem amb el Racó del Sendal, un lloc ple de vegetació i aigua en època de pluges y replet de petites coves excavades per l’aigua a la roca.
00:27
00:40
Cruïlla amb la pista. Marques de GR-7 coincidents amb el PR-C-91. Seguim a l’esquerra.
00:10
00:50
Prenem el camí del Portadeix que surt de la pista per la nostra dreta. No està senyalitzat. Entrem en un bosc de xiprers i després de pins. Després d’un petit tram de pujada, entrem en un camí arreglat i rodejat de vegetació molt densa.
00:10
01:08
Creuem la llera del barranc del Portadeix e iniciem, primer de forma suau i després més forta, l’ascens cap al Portell de Portadeix.
00:18
01:30
Portell de Portadeix. Des d’allà es pot veure la Vall de Ramer i el mas recentment reconstruït i a la nostra esquerra la planta embotelladora de Fontdalt. Girem a la dreta i continuem per sender.
00:22
01:36
Cruïlla de camins del Coll de la Mina. Prenem la pista que baixa a la nostra dreta cap al Salt del Portadeix que veurem una mica més avall. Continuem per la pista. Un poc més endavant començarem a veure marques blaves.
00:06
02:00
Sender a la dreta marcat de blau, que abandona la pista i que s’introdueix per la garriga, iniciant l’ascens al Montalt. Seguirem fins al cim per una senda profusament marcada de blau coincident amb traces grogues.
00:24
02:45
Cim del Montalt Sud (749 m) i vèrtex geodèsic. Impressionant panoràmica en totes las direccions. El descens s’inicia pel camí a la dreta que està marcat en una placa d’inoxidable com Motarro. Travessem un petit grup de carrasques i tornem a l’esquerra desprès de baixar un petit ressalt de roques. Caminem, baixant per la zona dels Avencs per roca descomposta i esquerdada. Procurem no perdre les senyals blaves.
00:45
03:05
Per un últim tram per restes de pista, arribem al Collet del Montalt . Prenem la pista principal que baixa a l’esquerra.
00:20
03:06
Ens desviem per un sender a la dreta que segueix las marques blaves i que ens portarà al mas del Motarro.
00:01
03:23
Mas del Motarro. Corral de Cabres. Girem a l’esquerra prenent la pista. Uns 300m mes avant hi ha una bassa a la dreta i una font a l’ esquerra a la que s’accedeix per uns graons. Anem per pista seguint les marques blaves fins que tornem a trobar les del PR que agafarem, deixant els diferents encreuaments que anem trobant.
00:17
04:00
Cruïlla a la dreta amb sender en diagonal i pal indicador de la Font del Sanxo – Camí del Notari – PR-C-91. L’agafem. Seguim les marques blanques i grogues del PR.
00:37
04:07
Font del Sanxo. Petita font de la que raja aigua en època de pluges. Una mica més endavant un pal indicador. Seguim la direcció del Barranc del Ramer-La Fou de Capçanes. Un poc més avant, el Salt del Sanxo.
00:07
04:20
Trobem una pista. Toll de la Mina. Prenem la pista de l’esquerra.
00:13
04:25
De nou arribem a una cruïlla de camins del Coll de la Mina. Aquest cop girem a la dreta tot seguint las marques del PR cap al Mas del Ramer.
00:05
04:30
Cruïlla del Mas del Ramer. Agafem el camí de l’esquerra marcat com a PR, direcció de la Fou. Poc a poc el camí es converteix en sender i comença a baixar. El sender està bastant malament amb pedres soltes que compliquen el descens.
00:05
04:50
Cruïlla amb el GR -7, camí de Llabería, que baixa pel Barranc del Tortó. Pal indicador. Seguim les marques del GR i PR que ara van juntas cap a la Fou.
00:20
04:55
Cruïlla de la Cova de la Fou que es pot visitar en 5 minuts per un sender a la dreta. Travessem el barranc que porta aigua en època de pluges.
00:05
05:00
Font de la Mata. Un excel·lent paratge per a descansar i refrescar-nos amb la seva aigua. Seguim las marques del PR –GR fins arribar de nou a la pista i retornar per La Sendal.
00:05
05:45
Arribem a l’indret on tenim els cotxes aparcats.
00:45