Coll del Guix Camí dels Revolts Portell de Llavería Camí de la Dóvia Cavall Bernat Creu de Llavería Coll del Guix

I tinerari ferèstec i solitari que apropa als indrets més bells i espectaculars de la Serra de Llavería. Cavalcarem per sobre de les seves cingleres i grimparem per pujar al Cavall Bernat, tot aixó acompanyat de les dilatades panoràmiques de la muntanya i del mar.

Sortida del poble de Colldejou, per l'anomenat camí de la Mola, que és una pista transitable per a cotxes depenent de les últimes pluges. Hem de fer cap a l'ample i planer coll del Guix, entre la Mola i La Serra de Llavería. Aquí tenim bon lloc per deixar el cotxe.

Temps parcials
Descripció de l'itinerari

Temps

estimat

0h. 00'
Som al Coll del Guix. Es una important cruïlla de camins, un pal indicador ens indica la direcció de la Vall de Massana i Llavería. El seguim tot planejant per una ampla pista.
0h. 00´
6 min.
Trobem una bifurcació, agafem el camí de l'esquerra.
0h. 06'
4 min.
Trobem una altra bifurcació i també agafem el camí de l'esquerra.
0h. 10'
2 min.
Arribem a la font de l'Abellar a l'esquerra del camí, aquí s'acaba la pista i es torna un sender que ara ja comença a pujar enmig del bosc.
0h. 12'
9 min
El sender desemboca en un camí empedrat, és el camí de Falset que anava a Llavería, per la dreta arribaríem al mas de Magrinyà, nosaltres pujarem per l'esquerra i aviat entendrem perqué reb el nom de "Camí dels Revolts".
0h. 21'
17 min.
Arribem al final de la pujada, un badall obert a la cinglera senyala el Portell de Llavería, a l'altra vessant el terreny es torna més àrid. Val la pena mirar enrera i contemplar la magnífica panoràmica de La Mola de Colldejou. Baixem.
0h.38'
3 min.
Arribem al fons de la barrancadeta, el sender gira a la dreta, nosaltres anem a l'esquerra tot seguint un antic camí forestal força abandonat.
0h. 41'
9 min.
El camí fa un tomb a la dreta, si estem amatents veurem un senderó que per l'esquerra deix la pista perpendicularment, el seguim. Si seguissim la pista podríem anar al mateix lloc.
0h. 50'
12 min.
Arribem a una pista d'accés a les antenes de La Miranda que queden a la nostra esquerra, la seguim tot baixant cap a la dreta.
1h. 02'
2 min.
Trobem una pista a la dreta, la deixem i tot seguit en trobarem una altra que també deixarem a la dreta.
1h. 04'
4 min.
Arribem a un replà, la Collada dels Colivassos, que és una important cruïlla de camins. Buscarem un pal indicador a l'esquerra que indica la direcció del Montredon. El sender que seguirem recorre la part alta dels cingles del racó de la Dòvia, val la pena badar-hi una mica.
1h, 08'
9 min.
El corriol bifurca, baixem una mica a la dreta.
1h 17'
15 min.
Som al pla de Les Saleres, hi ha una cruïlla de camins i un pal indicador, nosaltres seguirem el que indica al Mont Redon, poc despres trobarem un altre indicador, aquest cop també seguirem cap al Montredon pel de l'esquerra.
1h 32'
2 min.
Arribem a una ampla collada, devant tenim el Montredon, però a l'esquerra veurem l'altiva roca que reb el nom de Cavall Bernat, ens hi dirigim tot baixant i estant amatents de trobar unes traces de camí marcat que hi porten.
1h 34'
12 min.
Hem travessat una tartera i arribem a una dreta canal que separa el Cavall de la Serra, ens hi endinsem. Al capdamunt tindrem de grimpar una mica per lloc evident, un petit mur que caldrà escalar ens permetrà d'arribar al...
1h 46'
8 min.
Cavall Bernat, val la pena de contemplar la vista. Baixem pel mateix camí pel que hem vingut fins la tartera.
1h 54'
10 min.
Al mitg de la tartera veurem una bifurcació, agafem el camí de la dreta que s'enfila cap a la llomada.
2h 04'
3 min.
Arribem al Portell de La Roca Mitjana, d'on un sender davalla a Colldejou, nosaltres seguim pel nostre camí.
2h 07'
11 min.
Som en una collada on trobem un pal indicador, agafem el camí que segueix carena amunt per sobre la cinglera, en direcció a la Creu de Llavería.
2h 18'
13 min.
Arribem a la Creu de Llavería, extens panorama. Retornem pel mateix camí fins a una bifuració al cap de 100 metres, agafem camí a la dreta tot baixant.
2h 31'
8 min.
Trobem una nova bifurcació, seguim la direcció de la Miranda.
2h 39'
6 min.
Arribem a una pista, som al punt horari 1h 02', seguim a la dreta.
2h 45'
7 min.
Som a la Miranda de Llavería, davant mateix del punt geodèsic i a l'esquerra veurem un baixador practicable senyalitzat, el seguim, tot endinsant-nos al bosc.
2h 52'
30 min.
Despres d'una forta baixada arribem a l'inici, el Coll del Guix.
3h 22'

 

Duració aproximada: De 3h. 30' a 4h. sense comptar les parades.

Desnivells acumulats: 650 mts

Dificultat: Camí molt ben senyalitzat i fàcil de seguir, la major part està senyalitzat amb marques de color blau, al Cavall Bernat cal grimpar una mica (Ier., IIon grau), es força evident i senzill. La baixada és dreta però sense complicacions. Cal portar aigua, car el recorregut es força sec.

Màxima altitud assolida: La Miranda de Llavería de 910 metres