El Puig de Cabrafiga

Pratdip—Coves del Sisa—Portell dels Grauets—Cim del Cabrafiga—Coll de La Partió—Coll del Meners i Meners—Castellet de La Muga—Salt de Sabinosa—Pratdip

Si hi ha una vertadera talaia sobre la costa meridional catalana, segur que és la d'aquest pujol. Podrem contemplar des del Cap de Salou fins al Delta de l'Ebre sense destorb, però també podrem gaudir de la visita als "meners", antigues mines que havien estat explotades des del temps dels romans i de la estratègica vista del Castellet de la Muga, antic poblat ibèric i mes tard torre de vigia en temps dels pirates.

La vegetació canviant de l'obaga a la solana, del secà a la zona humida, acaben de completar aquesta magnífica caminada que deixarà senyal de ben segur en els nostres records.

Com arribar-hi. Cal arribar al poble de Pratdip. Si ho fem des de Móra d'Ebre, anirem per Tivissa cap el Coll de Fatges i allí agafarem el trencall a l'esquerra. Deixarem el desviament a Llaveria i després de l'Ermita de Santa Marina, arribarem tot seguit a Pratdip. Si ho fem des de Reus, anirem a Montroig per la T-310 que seguirem fins arribar a Pratdip. En els dos casos deixarem el cotxe a l'aparcament que trobarem vora el Pont Vell del barranc de la Dòvia a l'entrada del poble.

 

Temps
Descripció del camí
Temps Parcial
00:00
Sortirem de l'aparcament, per la carretera tot baixant, i als pocs metres veurem un banc de fusta, darrera del que surt un marcat sender que seguirem endinsant-nos en el bosc.
00:00
00:02
Trobem un indicador i un camí, marcat de color blau, que d'esquitllèbit comença a pujar tot dreturer.
00:02
00:05
A la dreta deixem les restes del forn de calç de Cal la Torre, continuem pujant.
00:03
00:12
En un revolt de 180 graus, deixem un caminoi a l'esquerra que ens duria a Els Avencs en 2 minuts. Seguim pujant.
00:07
00:25
Arribem a la primera torre d'alta tensió que travessem per sota. Trobem una antiga pista abandonada, per on pugem fins a la propera torre que veiem ben prop.
00:13
00:34
Ara som a la segona torre d'alta tensió, una mica més enllà trobem el sender que per l'altra vessant va cap a les coves del Sisa o dels Grauets, que podem visitar. Nosaltres seguim camí amunt enfrontant-nos al cingle que tenim ja molt prop i que anem flanquejant. Aviat arribem a un trencall de la paret on s'endevina el pujador..
00:09
00:43
...som al Portell dels Grauets, ara el camí és torna carener i fins i tot en algun tram aeri. No deixarem en cap cas la carena tot seguint una desdibuixada sendera i arribarem al...
00:09
00:55
...Pas del Gos, petit ressalt rocós que superarem fàcilment sense ni apoiar les mans. Seguirem carena amunt cap al cim que ja veiem proper.
00:12
01:10
Arribem al cim del Cabrafiga, ben marcat per un Piló Geodèsic. Des d'aquí, tenim una extensa panoràmica sobre la Serra de Llaberia, de els Ports de Tortosa i també de la costa des del Cap de Salou fins a la Punta del Fangar. Baixem al sud-est, tot seguint el llom.
00:15
01:20
Arribem al Coll de la Partió. Antic pas per on transitava una antiga carrerada, avui molt perduda.
00:10
01:35
Desprès del Pas del Cabrit, arribem al Coll dels Meners. Un indicador ens senyalitza els meners (antigues mines) que podem visitar. Els millors son el 3 i el 4 que trobarem tot baixant per la forta pendent que ara iniciem, en 10 minuts. El camí baixa fort i descompost fins arribar a un pi de dues branques on comença a planejar tot entrant a una zona de conreus abandonada actualment.
00:15
02:07
Arribem al Castellet de La Muga. Antic assentament ibèric i posteriorment fortificació de defensa de la pirateria turca. Ës un lloc de bella i extensa panoràmica. Seguim el sender que ens durà a un grauet que ens aproparà ràpidament a la...
00:32
02:33
... antiga carretera de Pratdip. Travessarem per sota dels dos ponts les dues carreteres i seguidament el barranc de la Dòvia i trobarem tot seguit la pista que seguirem a la dreta i que ens porta a ...
00:26
02:41
... Casa del Paco, antiga central electrica. Ara continuarem barranc amunt fins a trobar el Salt de la Sabinosa, que superarem pel marge esquerre, per mitjà d'un grauet. Tot seguit creuem novament el barranc i pugem per l'altre vessant fins a trobar el PR-90 que va de L'Hospitalet a Llaberia i que seguirem a la dreta. El sender ens condueix a una pista abandonada que pujarem uns 100 metres, per marxar desprès paral·lels al barranc, aigües amunt, al vessant oposat tenim el molí del Xeca i una granja de porcs. Ara el camí baixa apropant-se al riu.
00:08
03:00
Som al Toll dels Arcs, aquí trobem l'antic camí de Pratdip a Reus, que seguim aigües amunt. Pasem pel costat d'una roca de tosca vermellosa, on una fornícula guardava antigament una imatge de Sant Isidre. Intuïm el poble ben prop, i el camí comença a pujar ara ja convertit en pista, amb la clara intenció de sortir del barranc.
00:19
03:27
Arribem al poble per la zona del poliesportiu i les piscines, seguim un parell de minuts la carretera i tot seguit trobarem l'aparcament on hem deixat el cotxes i on finalitza la nostra ruta.
00:27

Durada: De 3 hores i mitja a 4 hores, sense comptar les parades i les visites. El temps acumulat pot superar fàcilment les cinc hores.

Desnivell: 628 metres acumulats d'ascensió.

Dificultat: El camí està ben senyalitzat i sense complicacions. Cal tenir present que la baixada del Coll dels Meners és molt pendent i descomposta.

Mapes: EDITORIAL PIOLET, escala 1:20.000. Serra de Llaberia.

Recomanacions: Porteu llanterna per visitar els meners. També cal proveir d'aigua perquè la zona és molt seca.