MAS DE SOTORRES—ROQUES CAMBRETES—COLL DE L’ERETA—PAS DE LA MALADONA –MAS DE CREVETES DE LLOA—“BARRANC DE SANT JOAN” PR C-9—MAS DE CAPELLA I FANDOS PR C-9—COLL DE LA BARCA—COLL DE L’ERETA PR C-9—MAS DE SOTORRES

Som als ports d’Orta a la vall del Canaleta. Manifesta l’intima relació dels humans amb aquestes muntanyes, hi varen estar habitades fins un temps no gaire llunyà, i ara ens l’evoca la visió dels grans masos d’aquesta zona. Ascendirem pel nexe entre Montsagre i la serra de l’Espina, fins als plans del Mas de Crevetes de Lloà, on contemplarem la magnifica fortalesa de la TORRE de L’AIGUA, a sobre nostre, i de tot l’Aragó i terra ferma oberts com vano a l’horitzó fins que la vista es barrada per els Pirineus. Per tornar, ho farem seguint el PR C-9 que descendint ens du per uns boscos grats al caminant, d’alzina, pi, ginebró i arboç, fins arribar als camps de conreu de vells ametllers del Mas de Capellà. Es aquest, sens dubte, un dels paratges de major bellesa calma i solitud de les nostres muntanyes. El camí, un preciós camí de ferradura, transcorrent determinat per l’accidentat del terreny, ens engolirà dins dels Estrets del Boter, fins salvar el riu d’en Piqué pel pas de la serra del Coll la Barca


COM ARRIBAR-HI. Havent arribat a HORTA DE SANT JOAN marxen cap a la carretera de VALDERROBLES, entrem a l’ESQUERRA segons indica una senyal amb rètol “ELS PORTS”. Aproximadament a 100mts hi trobem una SENYAL VERDA a l’esquerra, i trencant el camí i deixant el camí asfaltat , desfilem per el dit “camí del mur de les tàpies” que ens baixa fins que creuem el RIU CANALETA. Tot pujant ara per l’altre vora, seguim el camí, sempre el camí de la dreta, fins creuar un barranquet, i seguint per el camí de la dreta, arribarem fins el MAS DE SOTORRES que serà el nostre punt de partida i on aparcarem

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Mirant la porta del MAS DE SOTORRES sortim per la dreta cap amunt dels bancals de vella vinya seguint la marca de la ratlla vermella.
00:00
00:10
Ens trobem amb el PR C-9, ben senyalat, que passant pel MAS DE FANDOS va pujant per un bosquet de pins i matolls ara en fase de neteja forestal que ens durà tot pujant cada cop més fins trobar la primera roca, els conglomerats de les Roques Cambretes.
00:10
00:25
Hi som dalt de les Roques Cambretes, gaudint de la confortable visió del panorama: a la dreta HORTA amb LLEDÓ la falda de la plana, i amagat vora el RIU ALGARS, ARENYS DE LLEDÓ, al fons CALACEIT, i cap a la l’esquerra ,en avantguarda, CRETAS ó QUERETES i en reraguarda LA FRESNEDA tancant el flanc esquerre ARNES, les GRONSES i les omnipresents ROQUES DE BENET. Seguirem encara la marca del PR, per l’esquerra, que ens porta cap el coll de l’ereta.
00:15
00:30
Atents dons aquí hi ha la fita que assenyala el PAS DE LA MALA DONA, que ens ha d’enfilar per damunt de la mola de pedra calcària que s’alça a manera de castell al nostre davant. Deixem el PR per on tornarem a fer cap a la tornada.
00:05
00:40
Havent salvat el intrèpid PAS DE LA MALADONA seguint el guió vermell, ens endinsem per un bosc deliciós d’alzines, amb forta pendent dons al fons hi tenim el barranc dels Cubars.
00:10
01:00
El camí va transcorrent per el bosc fins que arribem a la cimera del crestall i a una petita era, girem per la vessant de la VALL DE SANT JOAN, ó VALL DEL MAGRE, custodiats pel castell d’en BENET.
00:20
01:20
El sender es torna ara abrupte i va pujant per les clapes inclinades de roca calcària pel flanc de la falda de l’esperó àrid que ens ha de dur als plans, antics camps de conreu del MAS
de CREVETES DE LLOA, on retrobarem el PR C-9.
00:20
02:05
Som a la cruïlla del PR, mirant la muntanya, al fons hi veiem un pi esvelt i solitari, guardant les runes del mas. Al fons ens reta la PUNTA DE L’AIGUA, un cim emblemàtic dels nostres ports. Als seus peus verds el COLL DE LA GILABERTA, presoner de la MOLA DELS ATANS, ben guardada per les fondàries del BARRANC DELS CUBARS. Si seguíssim el PR cap amunt ens duria al VACARISSAL des de on hi ha un bonic atac a la TORRE DE L’AIGUA.
00:45
02:50
Baixarem seguint el PR, per la VALL DE SANT JOAN, al camí son ben visibles els antics marges que s’enfilaven fins el més amunt aprofitant per a conreus el màxim d’espai que es podia, avui el bosc s’ha tornat a fer en allò que l’home li havia pres. Veurem les runes d’algunes cabanes, quadres, i petits masos, que ens donaran idea de l’intensa activitat humana que hi va haver en altres temps. Sortint del bosc arribarem a les bancades de vells ametllers que escalonades ens baixen fins les runes del MAS DEL CAPELLÀ.
00:45
03:35
Sortim del MAS del CAPELLA pel costat dels pallers segons
baixa el barranc del boter. Ens endinsarem al congost, cenyits
al rigor del terreny, hi anirem baixant seguint el camí ben visible pel llit del barranc fins travessar-lo i pujar per la seva dreta fins que arribem a la cruïlla del sender que baixa als ESTRETS DEL BOTER, que deixarem a l’esquerra , al temps que nosaltres rebassant un ressalt de roca, seguint el PR, avancem ara sí, per un sòlid camí de ferradura ben guardat per marges que salven la inclinació de les pelades roques per a completar així un tomb per aconseguir superar el obstacle que suposa la mola de roca de “LA BARCA”.
00:25
04:00
Ara el camí hi puja recte per davall d’uns ferms murs de roca fins arribar a la bifurcació, a ma esquerra, que baixa cap al “VENTADOR” on hom fa la baixada esportiva del RIU D’EN PIQUÉ” –CANALETES-.
00:15
04:15
El camí ens du rectes pujant pel bosc fins la fita que ens indicava el PAS DE LA MALA-DONA on anirem a l’esquerra i tornarem ja cap a les roques cambretes, des d’aquí començarem la baixada seguint les nostres petjades de retorn al MAS DE SOTORRAS.
00:15
Recorregut amb un desnivell de 700 metres acumulats i un pas on cal grimpar, per terreny fàcil, a l’anomenat Pas de la Maladona. Camí força senyalitzat i sense cap altre dificultat.

Dissenyat i descrit per Pau Espuïs