Ermita de La Foia—Punta del Bep—Portell del Planassot—La Cogulla—Ermita de Sant Salvador—Mas de Serrador—Ermita de La Foia.


Un senzill recorregut, que recupera els senders ancestrals, vies de comunicació que per sobre de Montsant connectaven conreus, ermites, pobles i ramats. De la vella Ermita de La Foia, traçant l’antic camí de capçada pujarem a la segona punta més alta de Montsant: La Cogulla amb 1063 metres. Desprès retornarem pels nostres passos per a baixar a Sant Salvador, la gran ermita rupestre d’aigua fresca i abundosa. I finalment, el sender ens retornarà a La Foia tot planejant pel coster. A tot això, les vistes sobre la vall de l’Ebre son impagables i permeten conèixer el terreny talment com si estiguéssim de peus sobre un mapa.


COM ARRIBAR-HI. Arribats al poble de Cabacés, entrem al poble i a l’arribar a una bifurcació de carrers, agafem el de l’esquerra tot passant per davant de l’església fins que al final del carrer, trobem l’ermita de Sant Joan. Allí girem a l’esquerra i seguim el caminal que puja tot seguint el camí vell de les Foies. Sempre per la pista principal, ben aviat arribarem al bonic paratge que allotja la ermita de La Foia. Aquí hi trobarem taules i una font d’aigua fresca i abundosa on podem omplir les cantimplores. Es totalment accessible amb cotxe, però anant amb compte

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Posats davant de l’ermita, a la dreta tenim una cadena que tanca una pista. La travessem i agafem tot seguit un corriol que puja dreturer en direcció nord-est.
00:00
00:04
Retrobem la pista que havíem deixat, però de seguida retrobem el sender que va trencant els retombs de la pista, podem seguir l’un o l’altra, finalment la pista deixa de pujar fort i planeja una mica.
00:04
00:23
A l’esquerra veiem un sender que surt de la boscúria. Aquest serà el punt on a la tornada farem cap tot venint del mas de Serrador. Nosaltres seguim per la pista tot pujant suaument.
00:19
00:26
La pista fa un tomb de 90 graus a la dreta, nosaltres observem a l’esquerra un camí de bast que surt perpendicular a la pista i que agafarem. Es tracta de l’antic camí de bast que coneixem com a Camí de Capçada i que era la principal via de comunicació entre Ulldemolins i Cabacés.
El camí ressegueix la llera del barranc, tot pujant.
00:03
00:35
Trobem una fita que indica un camí a l’esquerra, ell ens portaria al Mas de Serrador i d’allí a Margalef o a Sant Salvador. Nosaltres seguim pel camí de bast que ben visible, segueix per la llera.
00:09
00:44
Trobem un senderó a l’esquerra que no agafarem però tot seguit en trobem un altre, també a l’esquerra que si que seguirem. Seguim pujant suaument.
00:57
Agafem un altre camí a l’esquerra. Som damunt la carena i les panoràmiques son tant dilatades que sembla impossible que ni tant sols estiguem a 1000 metres.
00:13
01:02
Deixem un camí que per l’esquerra s’endinsa al comellar, aquest ens portaria també a l’ermita de Sant Salvador.
00:05
01:12
Passem a frec d’unes runes que possiblement formaven part d’uns corrals. El sender planeja i son dignes d’observar els solitaris pins, que retorçats pels vents i els freds, sobreviuen a la capçada de la serra.
00:10
01:15
Deixem a l’esquerra un camí que surt en direcció contraria a la que seguim, una fita i una fletxa vermella el senyalitzen. A la tornada serà el que ens portarà fins a la bella ermita de Sant Salvador de Margalef. Nosaltres seguim pel nostre camí cap a la Cogulla que ja es ben visible a la llunyania, sempre per damunt del serrat, o vorejant els lloms algunes vegades, tant per la dreta com per l’esquerra.
00:03
01:34
Trobem un pal indicador del Camí de Capçada. Ens indica clarament el cim de La Cogulla, que ja veiem proper.
00:19
01:40
Arribem a La Cogulla, amb els seus 1063 metres d’alçada, un piló geodèsic i amb les inevitables restes de pessebres abandonats. Ara tenim al nord els Pirineus i a primer terme la Plana de Lleida i el Segrià. La panoràmica abarca els 180 graus i l’espectacle fa callar les veus i submergir-se en la immensitat. Nosaltres ara tornarem enrere a buscar el .sender marcat amb una fita i una fletxa vermella.
00:06
02:03
Agafem el sender senyalitzat que planeja tot seguint pels comellars pel vessant oest del serrat.
00:23
02:17
El camí baixa decidit i s’enfonsa en la barrancada, primer planeja però ben aviat torna a baixar amb força decisió.
00:14
02:43
Som a la font de Sant Salvador, ben a prop tenim l’ermita que val la pena visitar. Nosaltres seguim a l’esquerra allunyant-nos de l’edifici passant prop de diferents barbacoes.
00:26
02:46
Som a l’alçada dels últims focs. A l’esquerra surt un sender que comença amb pujada i desprès planeja, el seguim.
00:03
03:03
Deixem a l’esquerra un camí i al cap de poc trobem les runes de Mas de Serrador i el camí. Girem a l’esquerra i seguim la traça per camí planer per damunt d’una llisera. El camí voreja el faldar i planeja pujant lleugerament.
00:17
03:14
Deixem drecera a l’esquerra, seguim planers.
00:11
03:25
Arribem a una collada i ja podem veure la pista que seguíem al començament de l’excursió que queda a la vessant contraria i més avall.
00:11
03:31
Arribem a la pista que per la que pujàvem al començament, la seguim per la dreta tot baixant.
00:06
03:46
Acabem l’excursió on l’havíem començada, a l’ermita de La Foia de Cabacés.
00:15