Pedra seca i memòria històrica a La Fatarella

Un agradable passeig per la magnífica Serra de La Fatarella , tot contemplant les magnífiques cabanes de pedra seca, famoses arreu, i els marges de bella factura que fistonegen els conreus, per anar a raure a una obra magna de la enginyeria de guerra de la proppassada contesa civil: el centre de comandament de les tropes republicanes, que a redós del faldar construeixen tot un poble mimetitzat amb el paisatge des d'on es dirigeixen les operacions de l'ofensiva. Tenim doncs un fort contrast entre l'industria de pedra seca d'obra militar i la d'obra civil destinada a la supervivència de cada dia. També gaudirem de les dilatades panoràmiques possibles des dels Plans, tant sols pertorbades pel molest soroll dels aerogeneradors, els últims invasors de la zona.

 

COM ARRIBAR-HI. Anirem al poble de La Fatarella i ens arribarem a la Casa Ecològica , alberg i restaurant. Aparcarem els cotxes i començarem a caminar des de l'ermita de la Mare de Déu del Carme, que està just al davant.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
La nostra ruta comença enfront de l'ermita de la Mare de Déu del Carme, vora l'alberg i restaurant de La Casa Ecològica , al nord del poble. Seguim a la dreta, per camí asfaltat, deixem el camí de Raïmats a l'esquerra, el camí fa un tomb a la dreta i de seguit...
0:00'
0:02'
...agafem un camí ample a l'esquerra,que puja fort. Passem vora una era amb una bonica cabana de pedra seca.
02'
0:12'
Travessem el que sembla una pista abandonada: és la rassa del reg. Seguim pujant.
10'
0:16'
Deixem una pista a la dreta que ens duria a la carretera.
04'
0:32'
Un camí travessa en diagonal el nostre, nosaltres seguim recte. Anem tota l'estona per sobre del llom amb vistes a la dreta i a l'esquerra, ara planeja i passem per la vora del vèrtex geodèsic de Paumeres ( 564,90 metres ), sortim del bosc tot planejant.
16'
0:49'
Trobem la carretera d'Ascó, la travessem i seguim a l'esquerra paral·lels a la carretera, la tornem a travessar en una cruïlla. El camí asfaltat porta a Ribarroja, nosaltres seguim per una ampla pista arranjada per a facilitar la instal·lació dels aerogeneradors, seguim paral·lels a la carretera
17'
0:58'
Uns metres abans d'una bifurcació, deixem la pista i ens endinsem uns metres a l'esquerra, en un camp d'ametllers, per tal de poder visitar les restes d'un bunker de la passada Guerra Civil, que ha esta recuperat recentment. Tornem a la pista fins a la bifurcació que veiem. Seguim la pista de la dreta.
09'
1:09'
Bifurcació, seguim la pista de la dreta. Som al camí dels Plans. Des d'aquest camí es possible veure tota La Ribera d'Ebre sota nostre, La Picossa , El Pic d'Aguilar, el riu Ebre, el Montsant, en un dia clar, la vista és impossible d'abastar.
11'
1:14'
Trobem un altra bifurcació i agafem el camí de l'esquerra.
05'
1:25'
Trobem a la dreta un camí recentment desbrossat, som a La Ribera d'Ebre, terme d'Ascó. El sender sembla tornar enrere i aviat trobem unes escales i una barana de fusta i comencem a baixar.
11'
1:28'

Som al poblat aixecat a la Guerra Civil , a redós de la muntanya, les cabanes d'obra seca estan equipades amb refugis excavats a la roca i s'estenen per tot el faldar. Una part d'aquest extensa obra, ha estat recentment arranjada per l'ajuntament d'Ascó. Alguna de les cabanes, fins i tot estaven enguixades i pavimentades. Val la pena de romandre una estona contemplant el paisatge i meditar una mica sobre la grandesa humana i la misèria de la guerra.

Després retornarem a la pista i seguirem a la dreta en la mateixa direcció que anàvem.
03'
1:34'
Trobem una bifurcació i seguim el camí de la dreta.
06'
1:38'
Sota d'una torre elèctrica en desús, deixem la pista que portàvem i agafem una altra camí a l'esquerra. Al cap de 20 metres , veiem a la nostra esquerra una magnífica cabana de pedra seca, amb cisterna i rafal de bella factura, val la pena de veure-la amb compte de no trepitjar el conreu.
04'
1:45'
Arribem a un camí travesser, es tracta del camí vell de La Fatarella a Flix. Nosaltres el seguim a l'esquerra.
07'
1:59'
Creuem una pista travessera i anem baixant.
14'
2:03'
Arribem al Camí asfaltat de Ribarroja, que havíem deixat abans, ara el seguim a l'esquerra. Es possible fer-ho per fora de la carretera, però és un camí de molt poc trànsit i suposa poc perill de transitar a peu.
04'
2:09'
Arribem a una cruïlla, amb una masia molt gran, la carretera que seguim gira a l'esquerra, davant nostre surten dos camins, nosaltres agafem el primer, anomenat de Valencians. L'altre és el camí de Raïmats que també ens duria al poble. Si estem atents, al cap d'uns metres veurem dalt del talús, sota els pins, un monòlit de pedra amb una placa de metall, que commemora la mort d'un oficial de tancs alemany de l'exèrcit rebel, que va morir en aquest punt.
06'
2:21'
Veiem un mas a la dreta i una pista que surt a l'esquerra, la seguim.
12'
2:28'
Ens arriba una pista per l'esquerra que travessa poc més endavant i marxa per la dreta. Nosaltres seguim recte sense deixar el nostre camí.

07'

2:38'
Si estem atents, abans d'arribar a un mas, veurem a la nostra esquerra un sender una mica embrossat, senyalitzat amb pintura blava, que davalla dreturer, aviat ens adonarem que es tracta d'un camí empedrat de bella factura, encara que força malmès, que fins i tot té una cuneta. El poble el veiem ben prop. Hi arribem per vora de la Casa Ecològica i per darrera de l'ermita de la mare de Déu del Carme, punt de partença d'aquesta magnífica excursió.
10'