Memòria d’una guerra: la Fontcalda i Sta. Magdalena


El Pinell de Brai—l’Esmorzador—Ermita de Santa Magdalena—la Punta Alta—La Fontcalda—Estació del Pinell—El Pinell de Brai


Un encisador recorregut, d’àmplies panoràmiques, que ens connectarà directament amb la memòria del passat, resseguint els testimonis d’una guerra fratricida, els espais reservats al misticisme quotidià i també el recorregut per una de les construccions de més bella factura del país: la via del Tren de Zafan.
Si a tot això hi afegim una visita al Celler Modernista i una altra al museu de la guerra, completarem una jornada que ens regraciarà amb el passat i el present de la nostra terra.


Com arribar-hi. Sortim de Pinell en direcció a la rotonda de la carretera de Gandesa, abans d’arribar-hi, trobem un camí asfaltat a l’esquerra, que agafem. Travessem la carretera i seguim ara per un camí de terra marcat com a PR de la ruta de la Pau. Deixem dos camins a l’esquerra, desprès un a la dreta i arribem a un camí travesser que seguim a l’esquerra. Despres de baixar a una coma trobem un pujadeta i tot seguit un tomb molt tancat a la dreta i que desemboca en una cruïlla amb força espai per a deixar el cotxe. Aquí aparcarem i començarem a caminar. L’excursió està pensada per deixar un cotxe aquí i un altre a l’arribada, a l’estació de tren de Pinell, de la Via Verda i així estalviar-nos els trams més tediosos per enmig de conreus, si es fa tot a peu, cal comptar amb un parell d’hores més de recorregut.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Sortim de Les Solanes, per un sender que surt direcció Oest i que és força ben trillat i pedregós. Pugem decididament tot seguint la Ruta de la Pau, marcada amb blanc i groc.
00:00
00:05
Trobem un camí ample que seguirem a la dreta.
00:05
00:09
Trobem un sender a la dreta, que seguirem. Pugem per un camí cenyit amb marges de bella factura.
00:04
00:11
Arribem a un camí carreter que seguim a la dreta i cinquanta metres més amunt tornem a agafar un sender a la dreta, tot pujant decidit i flanquejant el barranc, ens enfilem per l’obaga boscúria.
00:02
00:26
El sender sembla enxamplar-se per sobre d’unes llisseres al mateix temps que suavitza el pendent, és “l’Esmorzador”, lloc on tradicionalment els habitants del Pinell, paren a esmorzar el dia de la romeria, tot recuperant forces per a la resta de la pujada.
00:15
00:56
Arribem a una cruïlla amb un indicador, a l’esquerra tenim el camí de l’ermita que seguirem, el de la dreta ens conduiria a l’anomenat Barrau de Gandesa. El camí ara planeja i tot seguit trobem un monument religiós, a prop veiem l’ermita enmig dels arbres. Val la pena de contemplar l’extensa panoràmica.
00:30
01:01
Arribem a l’ermita de Santa Magdalena del Pinell de Brai. Sobri edifici, de dimensions generoses, amb uns aixoplucs amb llar de foc a cada costat. L’espai està acuradament arranjat i compta amb una font de fresquívola aigua. Enlairat per sobre de l’entorn, el panorama s’eixampla i es fa contemplar.
Sortirem de l’ermita direcció sud-oest, per una pista encimentada, travessarem un camí carreter i pujarem per dins el bosc. Les rases ondulades del terreny, que anirem veient, son antigues trinxeres testimonis de la guerra civil, avui ja molt deteriorades.
00:05
01:11
Arribem a una cruïlla de pistes, amb un indicador. La de l’esquerra puja en 8 minuts a La Punta Alta, antic observatori en temps de guerra i avui observatori contraincendis. Prop s’ha bastit un monument memorial de la Lleva del Biberó. Es el punt més alt del contorn i, si més no pel dilatat paisatge, val la pena de visitar-la. Tornem a la cruïlla anterior.
00:10
Agafem un camí a l’esquerra, que baixa lleugerament, i que està menys conservat que els altres, deixem un sender marcat com a GR a l’esquerra. Anem planejant a estones, tot seguint per dins del bosc.
01:36
Arribem a un altre camí ample i més trescat, prop d’un bassot anomenat “bassa d’Estasio”. L’agafem tot seguint-lo a l’esquerra.
00:25
01:44
Trobem un sender a l’esquerra que baixa dreturer, l’agafem tot deixant el camí que seguíem i que trobarem altra vegada.
00:08
01:47
Creuem la pista d’abans i seguim pel sender que segueix baixant decidit, tot buscant un pas pel mitg de la cinglera, el corriol ben fressat permet descobrir belles panoràmiques i formoses raconades. Aviat anem planejant i no predem gaire alçada.
00:03
02:12
Arribem al camí asfaltat que va a la Fontcalda, ben prop de la bretxa que dona pas a l’altra vessant de la vall. Allí hi trobarem un panell d’informació de l’espai natural de la Fontcalda. Seguim la carretera tot baixant fort, si bé l’asfalt és tediós i poc agradable, el magnífic paratge i l’espectacularitat de les roques i parets, el fan lleuger. Al fons de la vall veiem les construccions de la Fontcalda.
00:25
03:12
Arribem a l’eremitatge de la Verge de La Fontcalda. Reb el nom d’una font d’aigua calenta de magnífiques propietats. Es té coneixement de la veneració de la Verge de la Fontcalda des del segle XIV, que com és habitual, va ser trobada per un pastor. A principis del segle XV un grup de frares trinitaris hi van fundar un convent que posteriorment abandonarem degut a l’aïllament del indret, a partir d’aquest moment en va tenir cura un ermità. L’edifici actual es va començar a construir l’any 1753, és d’estil neoclàssic, d’una sola nau amb volta de canó, petit creuer i cúpula vuitavada.
01:00
Despres d’un merescut repòs i de calmar la sed, travessem el riuet i pugem al traçat de la via verda que seguim a l’esquerra tot baixant. El congost és encisador i cal fer esment de la bella factura de la construcció d’obra dels túnels i ponts que travessarem. El ferm és malauradament, asfaltat.
04:32
Arribem a la magnífica estació de Pinell de Brai.
01:20Durada: De 4 hores i mitja a 5 hores, sense comptar les parades.
Desnivell: Sense determinar.
Dificultat: El camí està ben trillat i sense complicacions. Cal tenir present que bona part del recorregut és per camí asfaltat. Portar calçat còmode.
Recomanacions: Trobarem aigua a Santa Magdalena i a La Fontcalda.