Coll del Guix – Canal de les Processons – Camí del Cingle – Font de La Mola – Torre de La Mola – Cova de La Mola – Torre de La Mola – Salt del Llop – Coll del Guix.

 

Es tracta d’un massís calcari, orientat al mar, amb una magnífica vista de la costa, que reb el seu nom del poble que jau als seus peus. La font ubicada al bell mitg de l’altiplà, es d’origen cartesià (hi ha qui diu que es aigua del Pirineu) gairebé mai esta seca a l’igual que el bassiol que hi ha al seu costat. La torre, és diu que és una antiga torre de guaita destinada a avisar dels atacs dels pirates. La cova, amb poques formacions, té la particularitat d’una sortida abalconada enmig de la cinglera, amb el poble als peus

Temps parcial
Descripció de l’itinerari

Temps estimat

0h. 00’
Veiem al nord, la Mola. Al peu d’un pal indicador, el camí s’hi dirigeix planer per dins el bosc, el seguim tot planejant i aviat comencem a pujar per camí mol descompost i amb algunes llisseres. El camí està marcat com GR.
0h. 00´
7 min.
Trobem un sender ben fressat que marxa a la dreta, està marcat amb marques blaves. Aquest serà el camí pel que arribarem de tornada, nosaltres seguim encara pel GR en franca pujada.
0h. 07’
7 min.

Trobem un pí plantat al bell mitg del camí, aquí s’acaba el bosc i seguim pujant en diagonal amb les cingleres de la mola a la dreta.
0h. 14’
5 min.
Si estem atents, veurem vora el camí, a l’esquerra una gran fita i més enllà damunt una gran pedra en veurem un altre. El camí que seguíem ara gira decidit cap a la Mola, nosaltres el deixem i seguim les fites, per camí poc evident però molt ben fitat, baixant dreturerament. Es el camí de la canal de les processons recentment arranjat per Pere López.
0h. 19’
5 min.

Arribem a un poc marcat barranc, que travessem. El camí salta un roc i comença a flanquejar el faldar tot planejant i apropant-se lleugerament a la cinglera.
0h. 23’

6 min.
El camí gira i entra a un alzinar, som al peu de la canal. Pugem pel tarteram, seguint les fites, travessem un esperó que divideix la canal i seguim canal amunt.
0h.29’
6 min.
Sortim de la canal, s’acaben les fites i, camp a traves, seguim en diagonal esquerre, tot buscant una barrera rocosa no gaire alta, al peu de la qual hi ha un frondós alzinar.
0h. 35’
17 min.
Arribats a l’arbreda seguim paralels a la barrera rocosa, direcció al nord, fins arribar a la sortida de la Canal Fosca, aquí trobem un sender que gira a la dreta i que seguim.
0h. 47’
4 min.
En el mateix moment en que veiem el Portell de Trucafort amb els seus aerogeneradors, el camí es bifurca. El de la dreta que puja i s’enfila al llom el deixem i agafem el de l’esquerra que baixa lleugerament i segueix molt prop del cingle.
0h. 51’
9 min.
Arribem a la capçalera de la Canal del Mitg. Ara el camí es difumina, seguirem direcció est, tot endinsant-nos al pla, buscant una petita cabana de pedra seca, que és la font i un estanyol a al seva vora.
1h. 00’
8 min.
Som a la cisterna coberta que es la font, devant veiem l’estanyet cercat per un filat, ens hi apropem i allí veurem un camí molt traçat que està marcat com a GR, el seguim a l’esquerra.
1h. 08’
8 min.

Arribem a la Torre, aquí deixem el sender (per anar a la cova llegiu l’anex) i ens apropem a l’estimball (marques blaves) on veurem una feixa que voreja el cingle. Seguirem les marques, que son abundants, sense camí fressat.

1h. 16’
14 min.
Entrem a la Canal del Salt del Llop, baixem en ziga-zagues i estarem molt atents per no perdre les marques, ara el camí ja és més traçat.
1h. 30’
15 min.
Hem baixat una bona estona i ara arribem al camí marcat com a GR qué seguíem a la pujada. Aquí el seguirem tot baixant a l’esquerra.
1h. 45’
8 min.
Arribem al Coll del Guix, on tenim els cotxes aparcats.
1h. 53’

Per trobar la Cova de La Mola

Quan arribem a La Torre, seguim pel camí senyalitzat. Aviat arribarem a final del pla i el camí comença a baixar fent ziga-zagues per l’anomenada Canal de La Cova. Quan en un retomb el camí s’apropa a l’esperó que baixa per la dreta i aquest es fa accessible, deixem la sendera i flanquegem sense perdre alçada dos esperonets i de seguida veurem l’entrada de la cova. El retorn el farem pel mateix camí.