Convent de Sant Salvador - Cim de Santa Bàrbara - Convent de Sant Salvador

Quan hom arriba a Horta de Sant Joan , ja de lluny, la piràmide perfecta de la muntanya de Santa Bàrbara de ben segur l'hi ha cridat l'atenció. Junt amb les Roques d'en Benet, conformen dos espais singulars que donen carisma a aquest poble templari.

Santa Bàrbara és el mirador dels Ports, lleugerament allunyada, permet tenir una panoràmica privilegiada de tot l'entorn, als seus peus les restes del Convent de Sant Salvador, atorguen qualitat històrica a un indret que ja te gran qualitat paisatgística. En fi, un indret que cal conèixer per gaudir i per retre homenatge a un temps i a uns fets d'aquest, el nostre país.

DESCRIPCIÓ

Sortirem del convent tot deixant-lo a la dreta, per un camí ample i planer que transcorre per la cara nord de la muntanya de Santa Bàrbara, tot resseguint els alts esperons i ben arran de la paret de conglomerat, tot delectant-nos amb les belles raconades que ens va oferint.

Sota el primer esperó i trobarem la capella de Sant Pau, on segons la tradició és retirava a pregar Sant Salvador i on tenia aparicions de la Verge Maria, acompanyada de Sant Pau.

Més endavant, passarem pel costat de la cova de Sant Salvador, amb una imatge del sant, on la llegenda ens conta que va fer brollar l'aigua de la petita font, donant tres cops de bordó.

Ara el sender, s'estreny i comença a enfilar-se costa amunt resseguit per marges fins arribar a una collada on girarem cap a la vessant sud i trobem tot seguit l'ermita enrunada de Sant Antoni.

Mes endavant entreveurem les restes d'una fortificació de la guerra civil que aprofita una esquerda de la muntanya i tot continuant el camí arribarem a un pla amb grans xiprers arrenglerats. Ara queda l'últim tram de pujada que ens portarà fins a l'avantcim, on trobarem les runes de la capella de Santa Bàrbara, i des d'on gaudirem d'una panoràmica extraordinària. Si volem arribar al cim que assenyala una creu de ferro, caldrà seguir una curta cresta aèria i exposada, la vista és gairebé la mateixa, però més complerta.

Per tal de fer el descens, baixarem fins al pla on trobem els xiprers arrenglerats, i girarem a la dreta seguint el pla per tal de trobar un corriol poc definit, que baixa amb rapidesa tot passant per les ermites de Sant Pau i de Sant Onofre i que va a parar darrera mateix del convent, on finalitzem la nostra excursió.

Durada de l'excursió: Dues hores i mitja com a màxim, tres i mitja hores si es fa a peu des del poble d'Horta de Sant Joan.

Dificultat: Excursió fàcil sense complicacions, el descens és més vertiginós però sense cap dificultat i si es vol fer més tranquil cal baixar pel camí de pujada. El tram final per la cresta, és més delicat i cal tenir bon sentit de l'equilibri, però no és indispensable.

Desnivell: Tant sols son 300 metres de desnivell, per bon camí.