L'Ermita Cremada, la recerca d'un mite

La Pallissa —Camí de Benifallet—Coll d'Odres—Mas de Montclús—Coll de Murtero—Ermita Cremada— La Pallissa.

Conta la llegenda que un eremita de Cardó, va ser enxampat en companyia d'una mossa del contorn, tot gaudint de la carn en el recinte sagrat de l'ermita de Sant Bernat. Arrel d'aquest fet, en base a la consideració de que el lloc ja no era sagrat, es va calar foc a l'ermita i el lloc restà abandonat. Tant abandonat que avui ben poca gent n'havia sentit parlar i ningú en sabia del seu parador i no se sap de ningú que l'hagués visitat durant dècades. La curiositat, el coneixement del terreny i l'esforç personal, han aconseguit que aquest bell recorregut sigui una realitat i ens permeti conèixer indrets tant especials com el bosc de carrasca dolça, el pic de Calces o el venerable camí vell de Benifallet.

COM ARRIBAR-HI. Hem d'arribar a la població de Rasquera i travessant el poble agafem la carretereta de Cardó i la seguim fins que, ja ben a prop de Cardó, veurem a ma dreta una era força gran amb una bassa d'extinció d'incendis i una edificació. Es l'indret anomenat La Pallissa , on deixarem el cotxe i començarem a caminar.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Sortim de La Pallissa tot seguint la carretera direcciò a Rasquera. Passat l'indicador del Qm. 9, uns 100 metres més endavant, girem a l'esquerra, baixant per un sender fitat que ens porta, desprès de passar uns blocs de pedra, al camí marcat en groc que agafem a la dreta.
00:00
00:12
Torre de la línea de Alta Tensió que alimenta la Planta Embotelladora.
00:12
00:18
Després de travessar una zona de blocs que requereix certa precaució, arribem a una antiga pista, coberta de vegetació, que seguirem, tot baixant cap a l'esquerra.
00:06
00:26
Travessem el Barranc de la Fou de Cardó. A la nostra esquerra la partida dels Diumenges, antigues hortes del convent, avui perdudes i envaïdes per la vegetació. Iniciem el fort ascens per bosc i antics bancals. Mes endavant la pendent se suavitza. A l'esquerra, la mola de la Roca Melera.
00:08
00:37
Cruïlla a l'esquerra del camí de la Font del Manco. Dista de la cruïlla uns cinc minuts. En primavera, si ha plogut, brolla aigua fresca. Retornem al camí i seguim, a partir d'ara, en ascens marcat fins al Coll de Odres.
00:11
01:00
Runes del mas d'Odres. Hi trobem un Pi Monumental.
00:23
01:05
Coll d'Odres. Iniciem el descens cap el Mas de Montclús. A la nostra esquerra queda el massís de la Roca Roja. Baixant se'ns apareix la fantàstica imatge de la Punta de l'Agulla.
00:05
01:20
Mas de Montclús. Des d'aquí, seguint les marques grogues, ens apropem per pista fins la bassa de Montclús. Vora d'ella un poc elevat, un indicador de ferro ens marca diferents direccions. Prenem el camí que indica Coll de Murtero, que a través de la costa del Gravet, ens portarà a la Font de Calces. Les marques grogues son substituïdes per blaves, molt escasses i casi esborrades, que anirem veien durant la llarga pujada. El Gravet, situat sota el faldar de la Punta de l'Agulla, era un antic bosc, avui perdut per un incendi. La pujada és dificultosa ja que travessem zones d'argelaga i per la forta pendent en algun dels seus trams.
00:15
01:47
Racó de la Carrasca del Gravet. Sembla l'única carrasca que es va salvar de l'incendi. Junt a uns grans blocs de roca, ens proporciona l'única ombra d'aquest ascens.
00:27
01:52
Collet de Calces. Fi de la forta pujada. Gran panoràmica en totes les direccions. Després de passar junt a un antic corral enrunat, arribem al ...
00:05
02:00
..Coll de l'Agulla. En el indicador metàl·lic posa, equivocadament, coll de Calces. Gran panoràmica de Tortosa i el Riu Ebre. A l'esquerra, impressiona la Punta de Calces i sota la base la font que porta el seu nom. Un poc més a la dreta, el Coll del Mas de Murtero i la Punta de Murtero Al front, baixaríem cap al Raudor i Tivenys, i a la dreta, pel cami que és veu perfectament, assoliríem la Punta de l'Agulla. Agafem la direcció de la Font de Calces tot pujant. Girem a l'esquerra, just a l'arribar a la pista que ve del Coll del Mas de Murtero.
00:08
02:15
Font de Calces. Preparada per abeurar el bestiar del corral situat a l'altre costat del coll del Mas de Murtero. Seguim pujant per un sender que va junt a la Roca de Calces. Un cop som a la part superior, flanquejarem per uns antics bancals abandonats fins trobar les fites que ens indican el principi del bosc de Carrasca Dolça.
00:15
02:25
Ens introduïm en un bosc de carrasques per un sender marcat amb fites, fins abastar, girant a la dreta, el ...
00:10
02:40
Collet de la Carrasca Dolça que ens passa a la vessant del Barranc de Riudabelles. Després de travessar, per la solana, una zona de montanya baixa i carrasques, arribem al ...
00:15
02:45
Coll de Murtero. Punt de cruïlla amb la pista que puja de la dreta, de Tivenys i que, per l'esquerra, ens duria al balneari. En lloc d'agafar-la, ens tornem a introduir en el barranc de Riudabelles, per el bosc, i baixant prenem l'antic camí d'accés al balneari. El bosc es torna tancat i ombrívol.
00:05
02:50
Cruïlla, a la dreta, que ens duria, de nou, a la pista. Seguim baixant pel bosc que cada cop és més espès i salvatge.
00:05
03:00
Runes de l'ermita de Sant Bernat o Ermita Cremada. Aquesta era una de les dos ermites porteres del monestir (l'altra es la de l'Angel Custodi que guardava el cami dels Frares que, a través del Coll de Cosp, provenia de Rasquera). Es poden observar, encara, les restes de l'antiga muralla i les restes de bigues cremades. Seguim baixant pel camí que segueix el curs del barranc per bosc molt tancat.
00:05
03:07
Pouet de Sant Bernat. Sec però perfectament conservat. Se suposa que era la font de l'ermita.
00:07
03:18
Cruïlla. Agafem el camí que puja a la dreta fins la pista. De moment el camí que segueix pel barranc esta impracticable.
00:11
03:30
Abastem la pista del balneari. La prenem a l'esquerra i tot baixant arribem al Balneari i tot seguit a ...
00:12
03:45
... La Pallissa. Fi del trajecte.
00:10