Cingleres d'Arbolí

Arbolí—Ermita de Sant Pau—Mas de Nadal—Grau de Bincabré—Cova Tosca—Grau de Bodro—Gallicant—Arbolí.

A l'obaga de la serra, enmig d'ufanosos boscos, d'antuvi feu de carboners, i a l'empara dels cingles d'Arbolí, amb la sempiterna presència de Siurana i senyorejat per l'antic volcà de Gallicant.

Aquest és el terreny, on des de més enllà de la memòria, es desenvolupa la vida humana, masies i llogarrets conformen una extensa xarxa de camins, dels que recorrerem una petita part, per a delir dels onerosos paisatges.

Com arribar-hi. Cal agafar la carretera de les Borges del Camp a Prades, C-242, i un cop arribats a l'anomenat Coll d'Alforja, girar direcció a Arbolí i Castillejos. A la propera cruïlla, agafarem l'accés fins al poble d'Arbolí, per la TV-7012. Un cop arribats tenim zones d'aparcament només entrar al poble.

 

Temps parcials
DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI
Temps estimat
0h. 00'
Som a l'entrada del poble, amb la font i els antics safareigs. Pujarem pel carrer Trinquet i un cop al final pujarem a la dreta fins a sortir del poble, pel camí de l'ermita de Sant Pau.
0h. 00´
4 min.
Hem sortit del poble, deixem un camí a la dreta que baixa al riu i tot seguit trobem una bifurcació, és per on tornarem. Agafarem el camí a l'esquerra tot pujant.
0h. 04'
10 min.
Trobem un sender a la dreta, que va a Gallicant, seguim pel nostre camí.
0h. 14'
2 min.
Som a l'ermita de Sant Pau d'Arbolí, avui habitada per una anacoreta, guarda el seu estar solitari i gaudeix d'una aèria panoràmica del poble i de la vall. Seguim pel costat de l'edifici tot cercant un camí que s'enfila a la dreta, enmig del bosc, per camí empedrat.
0h. 21'
5 min.
Trobem el camí tancat per un marge, un escala de pedra permet superar-lo i arribem al mas de Nadal, avui mig enderrocat a causa d'un incendi. Deixem un camí carreter que puja per la dreta i seguim per un sender ben traçat, que voreja un conreu abandonat d'avellaners
0h. 16'
3 min.
Arribem a un antic camí carreter que deixem al cap d'un minut, en un revolt a l'esquerra, per agafar un sender ben fressat.
0h.24'
2 min.
Trobem un altre cop el camí carreter, que ara seguim cap a la dreta.
0h. 26'
4 min.
S'acaba el camí carreter en una font on una cisterna capta les aigües. Travessem el barranc i seguim per un sender ben fressat tot pujant una mica.
0h. 30'
6 min.
Trobem un sender que marxa a la dreta i que ens duria a Gallicant, el deixem i tot seguit trobem una pista , que seguim a la dreta. Arribem al mas de Salín.
0h. 36´
2 min.
En un tomb molt pronunciat trobem un pal indicador. Aquí deixem la pista per un altra de més descuidada, que surt perpendicular al tomb.
0h. 42'
6 min.
S'acaba la pista i seguim per un sender força evident, que baixa per l'esquerra en fort pendent.
0h. 44'
4 min.
Travessem un barranc a gual.
0h. 48'
3 min.
Travessem el barranc d'en Grau a gual.
0h. 51'
2 min.
El camii, fa un fort tomb a l'esquerra, del bell mig i surt un altre sender perpendicular que seguirem.
0h. 53'
5 min.
Trobem un corriol que s'enfila a la dreta, si el seguim, amb un minut arribarem al peu del cingle i trobarem un parell de balmes habilitades com a refugi, el racó és força espectacular.
0h. 58'
6 min.
Deixem una cova a la dreta, producte d'enderrocaments antics, que ja havia estat utilitzada com abric prehistòric.
1h. 04'
4 min.
Trobem una indefinida cruïlla, avall i a l'esquerra arribaríem al riu Siurana. Amunt i a la dreta, seguint un sender poc marcat, arribarem a la cova Tosca que recomanem visitar. Seguirem recte i planers endavant, per anar al grau del Bodro.
1h. 08'
12 min.
Trobem un camí travesser que seguirem a la dreta tot pujant, és el camí del grau del Bodro.
1h. 20'
14 min.
Travessem una pista i al cap de 3 minuts un altre.
1h. 34'
9 min.
Deixem un camí a l'esquerra, és una drecera.
1h. 43'
3 min.
Trobem una bifurcació, anem pel de la dreta.
1h. 46'
6 min.
Hem arribat dalt al pla, veiem el poble enrunat de Gallicant ben a prop.
1h. 52'
2 min.
Som a l'era del poble de Gallicant. Hi ha un cobert habilitat com a refugi. Magnífica panoràmica. Deixem el poble en direcció sud cap a un indicador força visible.
1h. 54'
3 min.
Som al pal indicador i seguim cap a Arbolí per un camí carreter.
h. 57'