Toll del vidre—Riu de Les Valls—Mas de Les Valls—Coll de Xertó—Toll del Vidre.

I tinerari sorprenent pels Ports d'Arnes a través de la memòria de les antigues masies del riu Algars, remuntarem l'espectacular riu de Les Valls, al peu de la Serra Ballestera i del Molló, que admirarem des del coll de Xertó, abans d'acabar en el bucòlic Toll del Vidre.

Com arribar-hi. Des de l'extrem oest d'Arnes, parteix el camí de Mas de Pau, que condueix al Toll del Vidre. L'estret camí està asfaltat fins a la baixada del Coll de La Creu. Poc més d'un quilòmetre desprès, es deixa a mà esquerra el camí de Les Valls i tot seguit trobem un nou encreuament i continuem pel de l'esquerra durant aproximadament un quilòmetre i mig. Arribarem a l'explanada del Toll del vidre, on podrem deixar els cotxes, començament i principi de la nostra excursió.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari

Temps

estimat

0h. 00'
Aparcament del Toll del Vidre. Retornem per la pista d'accés tot resseguint i gaudint de les antigues masades del la vall del Riu Algars.
0h. 00´
17 min.
Encreuament. Seguim recte. La pista de l'esquerra porta a Beseit.
0h. 17'
3 min.
Encreuament del camí de Les Valls, girem a la dreta tot pujant per la pista.
0h. 20'
5 min.
Barranc de Les Valls, la pista s'acaba i continuem per un sender a mà esquerra, senyalitzat amb marques de pintura, i pugem una mica, tot resseguin el marge del barranc.
0h. 25'
5 min.
Devant nostre s'obre el riu de Les Valls, a l'esquerra s'alcen les parets de La Ballestera. Continuem caminant per sobre de les lliseres de conglomerat del marge dret del rierol.
0h. 30'
25 min.
Arribem a l'alçada del mas de Botzut, que veiem a l'altre costat del riu.
0h.55'
10 min.
S'obre la vall en un ampla plana, predominen els antics bancals i al bell mig s'endevinen les runes de l'antic mas de Les Valls. Nosaltres hem de travessar el riu i anar a una ampla collada que veiem a la dreta, tot seguint un sender senyalitzat amb doble franja groga.
1h. 05'
5 min.
Compte en no agafar un camí a l'esquerra que ens duría al Barranc del Pedregal.
1h. 10'
25 min.
Arribem al Coll de Xertó. Davant tenim la Penyagalera, amb les canals i parets vermelloses que cauen a plom sobre la vall.
1h. 35'
10'
Comencem a baixar per l'altra vessant. Passat el tram de més pendent, el camí es bifurca, el de la dreta també porta a la pista de Mas de Pau, tot endintsant-se al bosc i passant per sota de les parets de la Serra del Molló, posiblement era el camí que s'utilitzava d'antuvi. Nosaltres seguirem pel de l'esquerra i seguim baixant, ara més suaument.
1h. 35´
15 min.
Arribem a la pista de Mas de Pau, que queda més amunt a l'esquerra nostre. Nosaltres la seguim a la dreta planejant per la vora del riu Algars.
1h. 50'
10 min.
Retrobem el Toll del Vidre i l'aparcament amb el cotxe. El paratge és prou bucòlic i bé es mereix una paradeta i si la calor apreta i ve de gust un bon bany pot ser una magnífica cloenda per aquesta bonica excursió.
2h. 00'

Duració aproximada: Unes 2h. 30' sense parades.

Desnivells acumulats: 200 metres.

Dificultat: Camí força fressat i fàcil de seguir, sense cap dificultat tècnica. La major part transcorre planer. Es ideal per a fer-lo a l'estiu i acabar-lo amb un bon bany al Toll del Vidre