La Torre de l'Espanyol – Les Mines—L'Aljub de Carranco—Crestall—Vertex Geodésic—Lo Tormo—Barranc del Tormo—Les Mines— La Torre de l'Espanyol.

I tinerari desconegut per a gran part de la gent excursionista que ens permet l'ascenció a la muntanya més emblemàtica de la Torre de l'Espanyol. Ens aproparem a les Mines, que antigament bastien d'aigua a la població, seguirem l'antic camí de García, arribarem a la roca que culmina la Serra, "Lo Tormo", tal com s'anomena aquí, i des d'allí albirarem tots els pobles de la comarca, únic lloc des d'on és possible. Retornarem tot baixant l'esplèndid camí de ferradura de la vessant nord, a través de les antigues terrasses de cultius, l'ombria i vegetació d'aquesta part es sorprenent.

Com arribar-hi. Tot seguint la carretera de l'Eix de l'Ebre, C-12, poc abans d'entrar a Vinebre, cal agafar el senyalitzat camí d'Esclapés, que ens deixarà davant el poble de La Torre de l'Espanyol. També es podria accedir al poble per la T-714, que s'agafa al poble de Vinebre.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0h. 00'
Sortim del poble pel carrer Balmes, que continua com a camí asfaltat una estona.
0h. 00´
22 min.
Les Mines. En aquest racó, on vessen les aigües del barranc del Tormo, trobem amagades aquestes construccions hidràuliques que antigament bastien d'aigua a la població. Actualment no s'utilitzen. Final del camí carreter. Dalt del talús, a la dreta, deixarem un camí fitat que porta directament al Tormo i és pel que baixarem. Nosaltres seguirem recte i anirem pujant per la vessant dreta per la vora de conreus abandonats.
0h. 22'
6 min.
Collet. Cal agafar el sender que gira a la dreta tot pujant i que s'endinsa per la vessant obaga del Tormo, en uns minuts canvia de vessant i seguim l'antic camí de ferradura de García.
0h. 28'
12 min.
L'Aljub de Carranco. Som a la partida del mateix nom. A ma esquerra trobarem amagada l'interessant cisterna de pedra seca que bastia d'aigua l'indret. Continuem pel camí de ferradura
0h. 48'
18 min.
Cresta del Tormo. Hem arribat dalt el crestall, el camí de ferradura baixa per l'altre vessant, nosaltres girarem a la dreta, tot seguint pel llom de la serra. Darrera nostre podem contemplar una esplèndida vista dels conglomerats de La Cogulla (495 mts.), a l'altre vessant del barranc, per damunt de la Vall de Prats.
1h. 06'
25 min.
Vèrtex Geodèsic del Tormo (522 mts.). Som dalt del cim, la vista des d'ací és esplèndida, al nord tenim Les Garrigues lleidatanes, al nostres peus el poble de La Torre de l'Espanyol, a l'est, a tocar, la Serra de Murallo, al nordest, s'albira la Serra de Sant Pau de La Figuera amb la seva ermita, al sud la cubeta de Móra, a l'oest, l'Ebre en el seu curs pel Pas de l'Ase, encara que la seva vista més complerta l'apreciarem desde el proper cim de Lo Tormo. Seguirem per la cresta.
1h.31'
9 min.
Lo Tormo. Aquest, tot i no ser el punt més elevat de la serra, és el punt més alterós que es divisa des de el poble, i l'autèntic estendard i motiu de devoció de la gent de La Torre, que cada 11 de Setembre realitza la peregrinació a la seva muntanya. Per baixar, retornarem 2 minuts enrera, i agafarem un sender, senyalitzat amb una fita, que baixa en direcció al poble.
1h. 40´
2 min.
Senda del Tormo. Comencem a baixar per la zona més obaga de l'excursió. En aquest indret d'ufanosa vegetació, podem trobar alguns cirerers de pastor propis de zones de més alçada. Tot i no ser una baixada difícil, cal parar atenció pel fort pendent.
1h. 42'
7 min.
Coll del Tormo. Girem a l'esquerra pel barranc, per fort pendent, caminant per entre antics conreus, ara abandonats.
1h. 49'
5 min.
Veiem a la nostra dreta un sopluig de pedra seca integrat al marge.
1h. 54'
10 min.
Pla de Les Mines. Som novament a la pista que porta al poble i retornem pel camí de l'anada.
2h. 04'
20 min.
Arribem al poble de La Torre de l'Espanyol i a la fí de la nostra excursió.
2h. 24'