Montsant clasic

Albarca—Sant Joan del Codolar—Grau del Tomaset—Cova Santa— La Roca Corbatera —Mare de Déu de Montsant—Grau de la Mare de Déu—Albarca

 

Un recorregut dels més clàssics de Montsant. El recorregut per la llomada mes alta permet extenses panoràmiques en totes les direccions dels quatre vents, s'assoleix el punt culminant de Montsant, La Roca Corbatera , i es visiten dues ermites emblemàtiques: La bella i monumental Sant Joan del Codolar i la humil i ferrenya Mare de Déu de Montsant.

Els comellars i les capçades dels barrancs confereixen a aquest recorregut una sensació d'irrealitat que reforça una visita a La Cova Santa , una raresa en plena Serra Major, que a pesar de estar malmesa per les continuades visites conserva encara tot l'encant de les formacions subterrànies.

 

COM ARRIBAR-HI. Arribarem primer al poble d'Albarca, situat a la cruïlla d'Ulldemolins entre Cornudella i Prades. Travessarem el llogarret i seguint una pista de terra practicable arribarem a unes runes, a peu de Montsant, a 200 metres del poble. Son els Hostalets i en aquesta zona podem deixar el cotxe.

 

 

Temps estimat
Descripció de l'itinerari
Temps parcial
00.:00
Els Hostalets. A la dreta tenim la pista que va a La Mare de Déu i a Santa Magdalena, enfront el camí que puja a Montsant pel Grau Gran. Nosaltres agafem a l'esquerra el camí de La Llisera o dels Cartoixans, tot seguint el GR-174, en direcció a Sant Joan del Codolar. Planegem.
00:00
00:21
Cruïlla. Deixem el camí dels Cartoixans a l'esquerra i seguim recte tot planejant.
00:21
00:52
Arribem a una zona de taules de pedra i fogons, deixem un camí que s'enfila per la dreta cap el Grau dels Tres Graons i entrem al recinte de Sant Joan del Codolar tot passant prop de la font. Travessem la plaça i sortim per l'avinguda de xiprers fins a l'aparcament on trobarem el sender senyalitzat al costat contrari del de l'entrada (SSO), senyalitzat com a GR.
00:31
00:58
Bifurcació de camins amb un indicador de fusta. Deixem el GR que segueix pel camí de l'esquerra i seguim pel de la dreta tot pujant.
00:06
01:08
Trobem un camí travesser. Es tracta del Grau del Tomaset o de Montsant, que ve de Cornudella. El seguim a la dreta tot seguint altre vegada arques de GR..
00:10
01:39
El camí passa per un estret entre roques, desprès el sender segueix un barrancó i ens apropa al pla del Meloner.
00:31
01:51
Deixem a l'esquerra un senderó que porta al Grau del carbassal pasant per sota d'un pi isolat. Davant veiem el pal indicador de la Cova Santa.
00:12
01:56
Cova Santa. Si decidim entrar-hi, desprès de baixar pel forat estret, arribarem a una sala gran on hi ha estalactites força grans i restes de formacions trencades. Seguim el GR tot pujant al llom.
00:05
02:02
Trobem el camí de capçada que seguim a la dreta.
00:06
02:12
Cruïlla del Sant Crist i pal indicador dels Pèlags.
00:10
02:16
Trobem un altre indicador, seguim pel Camí de Capçada.
00:04
02:26
Deixem un camí a l'esquerra i el pal que indica la Font del Manyano. Seguim recte cap al cim de La Corbatera que veiem aprop.
00:10
02:30
Roca Corbatera ( 1.163 m .). Baixem a la dreta (vessant SE), flanquegem, baixem tres graons i ens dirigim al cingle, tot seguint un sender que passa entre grans blocs.
00:04
02:37
Entrem al bosc i baixem dreturers per un grauet cap a la fondalada que entreveiem mes avall.
0:07
02:51
Pal indicador del Pla del Grau. Aquí trobem la pista que puja d'Albarca i va a l'ermita de La Mare de Déu de Montsant. La seguim a l'esquerra. Al cap de pocs minuts podem agafar un sender a la dreta que va resseguint la pista, una mica apartat per dins del bosquet d'alzina i que es fa molt agradable de seguir.
00:14
03:03
Ermita de La Mare de Déu de Montsant (1027m). Tot i ser una petita ermita hi ha referències històriques que la situen abans de l'any 1200. Actualment resta tancada i s'han bastit uns bancs al voltant. Baixem pel Grau de la Mare de Déu, tot agafant un sender a la dreta de la plaça del davant de l'ermita i que està senyalitzar amb un pal. El camí baixa fort i està marcat amb pintura de color blanc.
00:12
03:24
Arribem al camí que va d'Albarca a Santa Magdalena d'Ulldemolins. Pal indicador. Seguim cap a la dreta direcció Albarca.
00:21
03:27
Creuem un parell de Torrents, el terreny és molt àrid i pelat de vegetació. Som al lloc anomenat La Devesa. El camí es fa un poc perdedor.
00:03
03:37
Trobem una pista travessera, es la que des d'Albarca puja a Montsant. Nosaltres la seguim a l'esquerra.
00:10
03:45
Som de nou als Hostalets, on tenim els cotxes esperant-nos. enim els cotxes esperant-nos
00:08