Ruta de les ermites

 

Sant Jeroni— Coll de Les Solanes—Aiguamolls—Santa Magdalena de Baix—Santa Magdalena de Mucoró—Sant Jeroni

 

 

Un poble s'identifica de moltes maneres, una és a traves de les seves ermites, i en el cas de Móra d'Ebre un dels patrimonis més excel·lents del terme i més identificatiu de la nostra història. L'origen templer de Santa Magdalena de Mucoró o els monumentals xiprers centenaris de la de Sant Jeroni en son una bella i evident mostra.

Així doncs, el nostre recorregut unirà aquestes quatre ermites tot cercant els viaranys que vorejant les conreries s'endinsen en els boscos i pugen a les crestes, i permetent gaudir dels paratges més amables i de les millors panoràmiques.

 

COM ARRIBAR-HI. Un cop a Móra d'Ebre, agafarem el camí asfaltat de les ermites, que surt a la part alta del poble, vora l'hospital. El camí està tot asfaltat i degudament senyalitzat fins les ermites de Santa Madrona i Sant Jeroni, on trobarem aigua abundant i lloc mes que suficient per aparcar. La zona està equipada amb taules i bancs d'obra i és un indret ombrívol ideal per a acabar l'excursió amb un dinar a la fresca.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Sortim del davant de l'ermita de Sant Jeroni per una pista, direcció sud, en lleugera pujada. Es el camí de Les Solanes i està senyalitzada en verd i blanc, colors de SL (Sender Local).
00:00
00:13
Passem vora la Font del Tomo que queda a la vora dreta del camí i està senyalitzada amb un pal. Aquí deixem el SL que puja a La Picossa per la Cova de La Porca , i seguim per la pista tot pujant encara.
00:13
00:18
Som al Coll de Les Solanes. Deixem la pista a la dreta i desprès de travessar un conreu a l'esquerra, girem a la dreta i baixem per un camí que ens porta fins al Mas del Notari.
00:05
00:25
Arribem al Mas del Notari o També anomenat La Solaneta. Sortim pel camí de la dreta.
00:07
00:30
Trobem la pista que havíem seguit abans. Seguirem els pals indicadors que ens guiaran per la pista de Les Solanes cap a Santa Magdalena.
00:05
00:45
Cruïlla de la pista dels Aiguamolls, l'agafem a l'esquerra tot baixant lleugerament i passem prop d'un mas en construcció anomenat La Solana.
00:15
00:50
Agafem el camí que a la dreta i baixant ens durà a l'ermita de Santa Magdalena de Baix, hem deixat a l'esquerra el camí dels Aiguamolls que ens portaria fins a Móra.
00:05
01:00
Cruïlla amb la pista principal de Santa Magdalena que agafarem a la dreta i, després d'un tomb a l'esquerra, trobarem l'aiguamoll i la font. Una mica més endavant trobarem el mas de l'ermita de Santa Magdalena de baix, amb l'antiga ermita que mereix una visita. Es un bon indret per fer parada i reposar forces.
00:10
01:10
Iniciem la pujada a Santa Magdalena de Mucoró per un camí que surt a la dreta de la pista, abans d'arrivar als xiprers i desprès de travessar un bancal i que comença pujant fort, però aviat es suavitza la pujada tot seguit que entra dins el bosc.
00:10
01:30
Arribem al Mas de la Ràdio , un bucòlic racóper a fer-hi una refrescant parada. Des d'aquí pujarem al repetidor i a l'ermita tot seguint un sender perpendicular a la pista. Poc després retrobarem la pista que seguirem fins arribar al cim de Santa Magdalena.
00:20
01:40
Som al cim, on hi trobem un clos amb les antenes del repetidor i la petita ermita de Santa Magdalena de Mucoró. Podrem Gaudir de l'extensa panoràmica sobre la vall de l'Ebre i visitar l'ermita. Després seguirem la nostra ruta tot baixant per la pista, ara sense deixar-la fins arribar al Mas de Manolo.
00:10
01:45
Deixem a l'esquerra el camí que ens portaria cap al Barranc de l'Infern.
00:05
01:47
Arribem al Mas de Manolo, trobem una pista travessera amb pals indicadors que seguim a la dreta, per tot seguit girar a la l'esquerra, enfilant-nos per bancals per un sender que està senyalitzat amb marques blanques i verdes de SL, és l'anomenat sender dels Geganters, en referència a que fa uns anys els geganters de Móra van pujar els gegants al cim de La Picossa tot seguint aquesta traça.
00:02
02:00
Arribem a la cresta que separa la solana de l'obaga, trobem un sender que la segueix. Si anéssim per la dreta faríem cap al piló geodèsic de La Picossa , nosaltres girem a l'esquerra, tot deixant les marques de SL, i planegem seguint el crestall.
00:13
02:05
Trobem una cruïlla senyalitzada amb un indicador que ens situa La Picossa , la Penyaroja i Sant Jeroni. Nosaltres agafem aquesta última direcció i gairebé de seguida entrem a l'ombrívol Barranc de Fraus, baixant decididament per forta pendent. El sender senyalitzat en blanc i verd, es força ben traçat i tot fent ziga-zagues baixa dreturer tot saltant marges que delaten antigues terres de conreu avui del tot abandonades.
00:05
02:10
Passem pel mig d'una antiga carbonera
00:05
02:13
Passem a frec d'una antiga masia, avui ben enrunada.
00:03
02:30
Arribem a Sant Jeroni i Santa Madrona per darrera de la primera. Ara és temps de gaudir de l'entorn i contemplar les dues ermites ben diferenciades, els monumentals xiprers i respirar la pau que engloba l'entorn... si no hi ha ningú!.
00:17