Serra de Llaveria, La Dòvia i les Moles de l'Estudiant

PRATDIP— LA DÒVIA —RACÓ DE LA DÒVIA —PORTELL DE LA DÒVIA —PORTELL DE CARRETÉ—CAMÍ DELS SOLANS—GRAU DE LES MOLES—PRATDIP

Camins de comunicació que antuvi foren vertaderes arteries d'intercanvi i que avui resten oblidades entre paratges abandonats de conreu i pastura. Aquest és el marc per on recorre aquesta singular ruta, una mica aventurera, i que corprèn per la força del paisatge i l'amplitud de les panoràmiques. Recorregut salvatge resseguint velles traces que avui tot just algú intenta recuperar tot fent un treball encomiable d'afermament i de senyalització

COM ARRIBAR-HI. Arribarem al poble de Pratdip des de la costa o des de la carretera de Llaveria. Vinguem d'on vinguem, hem d'arribar a l'antiga entrada al poble, on just abans d'entrar al pont i vora la carretera hi trobarem un aparcament adornat per uns contenidors d'escombraries. Recomanem deixar el cotxe en aquest lloc.

 

Temps
Descripció del camí
Parcial
00:00
Sortirem de l'aparcament, carretera amunt direcció Llaveria, tot voltant el poble, fins que al costat d'una granja hi trobem un pal indicador.
00:00
00:04
Pal indicador i marques de PR. Deixem la carretera i seguim les senyals tot entrant per una pista encimentada en lleugera pujada i vorejada per petits xalets que conformen una urbanització bastant anàrquica.
00:04
00:20
A l'esquerra deixem una pista, un xic abandonada que porta al Maset de l'Estudiant. Nosaltres seguim per la nostra pista que puja suaument i està molt ben traçada.
00:16
00:27
Trobem a l'esquerra un sender força ben traçat i senyalitzat amb un cartell amb mapa inclòs. Es tracta de la Dreçera de Zenón, camí costerut que amb uns minuts ens duria fins al camí de La Forestal
00:07
00:36
Passem vora un mas de recent construcció del que volem destacar la deixadesa paisatgística i ecològica de la que fa ostentació, tot escampant runa i andròmines al voltant de la parcel·la i vora el camí. Un lamentable i vergonyós exemple que denigra tant al propietari com a l'ajuntament que no hi ha posat fre. I d'això en diuen una zona natural protegida!.
00:09
00:42
Deixem una pista a la dreta que baixa al fons de la vall i va al Corral del Salvet.
00:06
00:52
Desprès d'un tomb molt pronunciat trobem un sender a l'esquerra que hem d'agafar. Som al vell Camí de Llaveria. El camí puja fort i ara és un sender feréstec i dreturer que s'enfila encarant-se a la cinglera tot fent llaçades que suavitzen el fort pendent.
00:10
01:16
Deixem un sender a l'esquerra que enllaça amb el camí de La Forestal. El camí de la Forestal és un bell sender que recorre tot al part baixa del cingle i passant pel Portell de Sisquet fa cap al Camí del Solans, per on baixa el nostre recorregut. Nosaltres seguim el nostre camí, tot pujant suaument.
00:24
01:24
Som sota una magnífica i espectacular balma, els colors de la pedra al cingle i l'indret recollit, serven un ambient particular on s'agraeix una parada per contemplar l'indret.A partir d'aquí el camí entra a una ombrívola canal i tot fent ziga-zagues s'enfila ràpidament cap el portell. Cal fer esment de les restes que encara sobreviuen del camí empedrat que dona fe de la importància d'aquesta via de comunicació.
00:08
01:33
A la nostra dreta surt un sender que planeja i, tal com informa un indicador ens portaria a la Font del Ferro i també a Llaveria.
00:09
01:41
Arribem a una cruïlla, si seguíssim recte aniríem a Llaveria pel Collet de Les Fonts. Nosaltres anirem a l'esquerra cap al Portell de Carreté i direcció Pratdip. Anem planejant seguint ara unes marques blaves.
00:08
01:57
Arribem a una raconada a frec de cinglera, som al Portell de Carreté. Si estem amatents veurem una fita i un sender poc precís que baixa per la canal tot i que sembla impossible de tant vertical. Poc més avall trobarem les restes d'una tanca que barra el pas als ramats. Aquí hi ha una corda de nusos que facilita el descens als més insegurs. Un cop baix de la canal seguim camí a la dreta sempre a frec de paret on podem admirar les balmes i les coves i les espectaculars vies d'escalades equipades per qui sap qui.
00:16
02:28
Trobem l'ample i ben arranjat camí de La Forestal que seguim a la dreta.
00:31
02:43
Trobem la drecera de Zenon en el punt on s'ajunta amb el nostre camí, seguim recte cap al camí dels Solans
00:15
02:48
Som a l'encreuament de camins, des d'ací podríem pujar a les Moles de l'Estudiant, a Santa Marina o seguir recte cap a Pratdip que es la nostra opció. El camí planeja i entra en un grauet força dret. Baixem.
00:05
03:00
Arribem a un pas equipat amb un cable, fàcil però aeri, ens ofereix una panoràmica esplèndida. Seguim baixant fort.
00:12
03:12
Ara el camí planeja i veiem un amuntegament de pedres que no és altra cosa que una cabana de pedra seca, de bella factura, que val la pena de visitar. És el Claper del Nolla.
00:13
03:14
Veiem el poble sota els nostres peus, aquí el camí baixa fort cap a Pratdip per l'anomenat Grau de les Moles. Ja baix entrem a la llera d'un barranc i planegem. També veiem una petita cisterna que s'abastia de les aigües del barranc.
00:02
03:33
Arribem a la carretera i la creuem tot baixant per un carrer dels afores del poble cap a la part vella.
00:19
03:41
Hem passat vora la font del poble i travessem per un pont i ja tornem a ser a l'aparcament.
00:08

Durada: Aproximadament unes 4 hores.

Dificultat: Camí força trillat i senyalizat, amb alguna desgrimpada senzilla i sense risc. Un pas equipat sense complicació però força aeri.

Desnivell: 670 metres acumulats.

Mapes: Serra de Llaveria, escala 1:20.000, editorial Piolet.

Recomanacions: Cal proveir aigua, ja que estem en terreny de secà i les fonts no sempre ragen. L'aigua que raja de la font del poble és excel·lent.

Recomanem de visitar l'ermita de Santa Marina, un conjunt de natura, pedra i bosc excepcional que val la pena visitar i on i tenim un restaurant.

Durada: Aproximadament unes 4 hores.

Dificultat: Camí força trillat i senyalizat, amb alguna desgrimpada senzilla i sense risc. Un pas equipat sense complicació però força aeri.

Desnivell: 670 metres acumulats.

Mapes: Serra de Llaveria, escala 1:20.000, editorial Piolet.

Recomanacions: Cal proveir aigua, ja que estem en terreny de secà i les fonts no sempre ragen. L'aigua que raja de la font del poble és excel·lent.

Recomanem de visitar l'ermita de Santa Marina, un conjunt de natura, pedra i bosc excepcional que val la pena visitar i on i tenim un restaurant.