ERMITA DE  SANT JERONI LA PICOSSA ERMITA DE SANT JERONI.

 

 

Sortida desde l'Ermita de Sant Jeroni, accesible amb cotxe desde Móra d'Ebre, per una pista asfaltada que surt de la part alta de la població, prop de l'hospital, i senyalitzada. Cal seguir sempre la pista principal fins que arribats a una cruïlla trobem un indicador que ens indica la pista de l'esquerra. Tot seguit arribarem a les ermites. Hi ha força lloc per aparcar.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0h. 00'
Sortim de les Ermites, en direcció est, cap al fons de la vall i agafem un sender que surt al costat d'una cabana de construcció moderna i que enfila, tot pujant, el barranc. De seguida trobem un senderó a la dreta que deixem i un minut més tard en trobem un a l'esquerra que també ens portaría al cim de la Picossa. Seguim pel de la dreta pel llit del barranc.
0h. 00´
6 min.
Sortim del llit del barranc, tot pujant per la vessant esquerra. Aquí podem observar que el barranc està esgraonat per marjades que recorden els temps en que es conreaven els terrenys. El camí conserva restes antigues d'afermament.
0h. 06'
7 min.
Trobem les quatre parets que resten d'una cabana enrunada, que deixem a l'esquerra.
0h. 13'
5 min.
El camí es desdibuixa. Travessem el barranc per sobre les lliseres i pugem fort.
0h. 18'
4 min.
Som en una colladeta. Veiem la Picossa al devant, allunyada. Girem cap a la dreta, tot seguint per sobre la llomada per a trobar la carena.
0h. 22'
3 min.
El camí voreja el roquisser cap a l'esquerra i fa una ziga-zaga per a salvar-lo. Al fons veiem l'estel de ferro.
0h.25'
12 min.
Arribem al cim de la Picossa , amb el seu piló geodèsic. Podem gaudir de la magnífica panoràmica sobre la cubeta de Móra, cercada pels massisos del Montsant, Serra de Tivissa, Serra de Cardó, Serres de Pàndols i Cavalls i els Ports allunyats al fons. A la plana podem observar els meandres del riu i les poblacions que s´hi arreceren.
0h. 37'

 

Desde el cim, podem veure una punta secundària, marcada per un monumental estel de ferro, que és accesible desde el cim. Tot seguint la cresta, sense cap dificultat i buscant el pas més accesible, podrem gaudir desde allí d'una perspectiva sobre Móra més oberta i més aèria.

Retornats al punt de partença, nosaltres escollim per al descens el camí que tradicionalment es fa servir per a pujar al cim. Es tracta del contrafort que desde el mateix piló geodèsic, baixa, seguint el contrafort que desde l'ermita de Sant Jeroni, enllaça amb el cim.

Baixarem doncs, per sender ben traçat, primer enmig del bosc i desgrimpant algun pas sense cap dificultat, fins un cop sortits de l'arbreda, seguint per la cresta fins a prop de l'antic emplaçament de la creu de ferro, allí deixem la cresta i rodegem la turonada, fins tornar a entrar sota l'arbreda i arribar tot seguit a l'ermita.

El descens ens ocuparà uns 25 minuts aproximadament.

L'esquema seguent mostra els camins que actualment pugen al cim de " La picossa", el descrit a la guía de pujada és el número 1, el de baixada és el número 3.

CROQUIS DE L' ITINERARI