Tresors de la Vall de Cardó

Cardó—Barranc de Sant Roc—Ermita de Sant Josep—Font del Prior—Ermita de Sant Roc—Roca Foradada—La Cassola del Diable—El Mirador dels Martells—Barranc de la Columna—El Cardó.

Si hi ha un indret on la natura i la ma de l'home es trobaren en millor harmonia, és en aquesta vall. Ja al segle XVII, els germans Carmelites fundaren amb esforç i tenacitat, un espai de retir per a viure-hi , tot i les penúries. En aquestos paratges, avui humiliats, crearen infinitats d'ermites, que enllaçades a través dels seus camins ancestrals, amagaven uns tresors, que contemplarem, i que esperem que el pas del temps no els esborri per sempre.

Com arribar-hi. Des de la població de Rasquera, cal agafar la carretera local TV-3021, la qual en 9 Qms. ens du fins a l'antic balneari del Cardó. L'espectacular paisatge fins al balneari en vehicle, ja ens conforta tot i la tortuositat dels revolts, i, és que les vistes que ens mostra son del tot sublims als nostres ulls.

 

Temps parcials
Descripció de l'itinerari
Temps estimat
0h. 00'
Sortim de l'aparcament que hi ha passada l'era de la primera edificació que trobem a l'arribar al Cardó, al davant i trobem un plafó descriptiu, comencem a caminar cap al balneari.
0h. 00´
1 min.
Som al primer revolt, a mà esquerra trobem la casa del Borboll, pugem per la pista que s'endinsa pel barranc de Sant Roc.
0h. 01'
4 min.
Arribem a un cercat on es troba un pou d'extracció, es continua pel camí de ferradura que hi ha en el cantó superior.
0h. 05'
3 min.
Font de l'Avellaner, la trobem en una petita plaça envoltada d'alterosos pins i alzines, des de el seu balconet veiem davant, a l'altre costat del barranc, l'ermita de Santa Agnès.
0h. 08'
1 min.
Seguim pujant, tot seguit trobem unes bucòliques escalinates que s'enfilen. Les seguim sempre pel seu costat dret, fins a l'ermita i la font de Sant Josep, des de la que gaudim un superb panorama.
0h. 09'
5 min.
Retornats al camí principal, continuem pujant fent ziga-zagues, tot gaudint de la frondositat del bosc. Arribem a la font del Prior, recentment arranjada, on ens podem refrescar.
0h.14'
8 min.
Arribem a l'ermita de Sant Roc, al seu costat es troba la Font de la Ronya, amb una de les aigües més preuades i de més fama de tot la vall.
0h. 22'
5 min.
Continuem barranc amunt, que ara s'estreny, i un arbre caigut i la malesa es deixen superar amb certa dificultat. Aviat trobem a mà esquerra el sender que du fins a la roca foradada.
0h. 27'
10 min.
Hem seguit el sender de la Roca Foradada, actualment molt perdut arran de l'incendi del 1995, es troba en molt mal estat i tant sols el seguim fins a un collet des d'on tenim una gran vista de l'espectacular roca.
0h. 37'
7 min.
En espera que el camí acabi de ser arranjat, ens conformem amb aquesta panoràmica i retornem a la cruïlla.
0h. 44'
5 min.
Continuem camí amunt i entrem en l'anomenada Cassola del Diable, on trobem una bifurcació de senders, seguint pel de l'esquerra, només girar trobem un forn de quitrà. El camí es fa mes pendent i s'endinsa al bosc.
0h. 49'
10 min.
Som al bell mig del bosc, en una plana. Girem a mà dreta per on marxa un sender que ens apropa a un mirador.
0h. 59'
5 min.
Mirador dels Martells. Espectacular indret amb roques de curioses formes que recorden els martells que l'hi donen el nom. Des d'ací tenim una de les vistes mes espectaculars de la Vall de Cardó i de les muntanyes que l'envolten, al fons i veiem el balneari.
1h. 04'
3 min.
Retornem enrera fins al bosc, ara seguim recte per camí fitat amb pedres fins arribar a la cresta on trobem un camí marcat com a PR. Si el seguíem a l'esquerra arribaríem a la Font del Teix, el seguirem a la dreta, cap al Portell i en direcció a la Creu de Santos.
1h. 07'
10 min.
Seguint el camí, en alguns trams empedrat, entrem al bosc d'alzines on trobem una mostra de l'explotació d'aquestes en les restes d'una antiga carbonera. Tot seguit trobem un sender que baixa a la dreta pel barranc de la Columna i que agafem.
1h. 17'
2 min.
Font dels Teixets, Un gran desplom de roques cobreix part del lloc, baixem per l'ombrívol barranc.
1h. 19'
10 min.
Deixem a l'esquerra la Cova dels Porcs i el camí del mateix nom. Passem a l'altra vessant del barranc i seguim baixant.
1h. 29'
13 min.
Abans d'arribar a la pista principal, trobem a mà dreta un sender que mena a l'Ermita de la Columna o de Sant Simó, un senyal col·locat per "La Picossa" indica el lloc, es inexcusable la visita.
1h. 42'
8 min.
Retornats al camí, trobem tot seguit la pista que baixem fins al balneari, des d'on seguim la carretera cap a l'aparcament, on acabem l'excursió.
1h. 50'