Santa Magdalena i la Fontcalda

 

FITXA TÈCNICA
Inici i final: Àrea de lleure "La Fonteta" a 2,600 Km. de GANDESA
Quilòmetres: 20,600
Grau dificultat: Alt
Principal dificultat: Pujada a la cota 705 de la Serra de Pandols i pujada de La Fontcalda.
Atractius del recorregut: Vista panoràmica des de la cota 705 de la Serra de Pandols. Monument a la Pau. Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda.

 

 

Balneari de La Fontcalda

 

DESCRIPCIO DEL RECORREGUT
Km. 0 LA FONTETA: A 2,600 Km. de Gandesa, direcció Tortosa per la N-235 trobem    l'àrea de lleure anomenada "La Fonteta". Per arribar-hi cal deixar la carretera a la dreta i baixar fins les instal·lacions de la mateixa. Aquí comencem el nostre recorregut seguint pel camí asfaltat que surt al nostre davant.
Km.2,100. A la nostra esquerra trobem la cruïlla que va a l'ermita de Santa Magdalena, deixem el camí asfaltat. El pendent de la pujada es bastant dur fins el cim de la Serra de Pandols.
Km.3,800. A l'esquerra surt el camí que va fins l'ermita de Santa Magdalena, l'agafem per visitar-la.
Km.4,300. Som a l'ermita, es pot veure una bona vista de part de la comarca de La Terra Alta, del Baix Ebre i de La Ribera, així com de la Serra de Cardó. També es pot veure al fons, a la nostra esquerra la població de El Pinell de Brai, a la qual pertany aquest lloc. Feta la visita ens en tornem pel mateix lloc, fins la cruïlla del Km. 3,800.
Km. 4,800. Girem a l'esquerra, encara queden uns metres de pujada forta.
Km. 5,300. Cota 705. SERRA DE PANDOLS. En aquest lloc des del que podem gaudir d'una esplèndida vista, també podem veure el Monument a la Pau que es construí per recordar als combatents que moriren en aquests indrets durant la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil (1936-39). Tornem pel mateix lloc on hem vingut.
Km. 7,500. Fi del descens trobem el camí asfaltat, girem a l'esquerra seguint la indicació de La Fontcalda.
Km. 9,900. Comença una espectacular pendent que baixa tortuosa fins el Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda.
Km. 13,000 LA FONTCALDA. Arribem al santuari, podem visitar la seva ermita. Baixarem fins la vora del riu Canaleta on hi ha la font que dona nom al lloc, ja que l'aigua hi brolla a 25º C. Si creuem el riuet a l'altra banda hi ha l'antiga via de tren la La Vall de Zafan, avui convertida en Via Verda i adequada per fer excursions a peu, en bici o a cavall. Un dels recorreguts de la nostra pàgina discorre per aquest Via Verda. Una vegada recuperades les forces i feta la visita tornarem pel mateix lloc on hem vingut.
Km. 20,600. LA FONTETA. Fi de l'excursió.