El G.R. 171 al seu pas per la Ribera

 

 

FITXA TÈCNICA
Inici i final: MORA D'EBRE. Plaça de Baix.
Quilòmetres: 36,5 Km.
Grau dificultat: Alt.
Principal dificultat: Dues pujades amb fort desnivell, entre 500 i 800 metres que poden fer posar el peu a terra.
Atractius del recorregut: Recorregut per la vora de l'Ebre, Ermita de Sant Jeroni i ruïnes de la torre de defensa a la Vall de la Torre.

 

La Vall de la Torre

 

DESCRIPCIO DEL RECORREGUT
Km. 0 MÓRA D'EBRE (Plaça de Baix): Sortim des de davant de l'Ajuntament pel Passeig de l'Ebre, vorejant el riu. El camí es asfaltat.
Km.3,400. Fi de l'asfaltat.
Km.4,100. Seguim recte pel camí que voreja el riu.
Km.5,200. Trobem el GR7-1 que creua l'Ebre des de Garcia pel pont de la via de tren. Passem per davall del pont de la via. A partir d'aquest moment fins el Km. 26,100 el nostre recorregut transcorrerà pel GR171, senyalitzat amb dues bandes, una de blanca i una de vermella.
Km.5,500. Arriben a una cruïlla, a la mateixa vora del camí hi ha les parets d'una masia. Agafem el camí a l'esquerra. El de la dreta ens porta a l'antic pas de barca de Garcia.
Km.5,700. Tornem a passar sota el pont de la via. Iniciem el Barranc dels Roianos.
Km.8,800. Arribem a la fi de la pujada, seguim recte pel GR.
Km. 9,300. Compte!!! En aquest punt el GR creua un bosquet per un sender que baixa en angle recte a la dreta. Cas de passar-ho de llarg uns metres mes avant hem d'agafar el camí de la dreta.
Km.9,800. BARRANC DE PERLES . Passat el fons de la barrancada seguim el GR barranc amunt. Passarem entre dos tallats de roca.
Km.10,700. S'acaba el barranc seguim el camí que puja a l'esquerra.
Km.11,900. MAS DEL CARNICER NOU. Girem a l'esquerra, seguint el GR
Km.14,300. CRUILLA SANT JERONI-PERLES. Girem a la dreta direcció Sant Jeroni. Si per qualsevol causa es vol escurçar la sortida seguint el camí recte i a uns 5 quilòmetres s'arriba a Móra d'Ebre. Tot és asfaltat.
Km.15,400. SANT JERONI . Podem veure les ermites de Santa Magdalena i de Sant Jeroni, podem aprofitar per omplir aigua per la resta de camí, ja que no en trobarem enlloc més. Cada 1 de maig es celebra la diada de Sant Jeroni que aplega molta gent per gaudir del típic "ranxo" popular que es fa. Per continuar hem d'agafar el camí que surt a la dreta, tot just quan s'acaba l'asfaltat i s'entra a Sant Jeroni. Es molt possible que degut al desnivell i l'estat del camí haguem de posar el peu a terra.
Km.16,800. CRUILLA CAMI D'ASCÓ. El deixem a la dreta, seguim el GR.
Km.20,200. ANTIGA N-420. Arribem a l'antiga N-420, ara degut a la construcció d'una variant aquest tram a quedat en desús. Seguim aquesta via a la dreta. També si ho desitgem aquí podem escurçar l'excursió seguint la via a l'esquerra fins trobar a uns 300 metres la N-420 a uns 6 quilòmetres de Móra d'Ebre.
Km.20,700. N-420. La seguim a la dreta, encara que uns 100 metres més endavant l'hem de travessar ja que el GR7 segueix per un camí a l'esquerra que baixa al fons del barranc del Riu Sec.
Km.22,400. Seguim recte pel GR, deixem un camí a l'esquerra. Iniciem la pujada per la Vall de la Torre.
Km.24,700. TORRE. Agafem el camí que baixa a l'esquerra, més endavant i a les nostres espatlles veurem la torre datada dels temps de la Reconquesta i que dona nom a la vall.
Km.25,300. Seguim el GR, el camí te una forta pendent que afegit al seu estat a ben segur ens farà posar el peu a terra.
Km.26,100. CAMI DE LA SERRA DE CAVALLS. Aquí s'acaba el nostre recorregut pel GR , nosaltres hem d'agafar el camí que baixa a l'esquerra. El camí baixa amb una forta pendent i es molt pedregós.
Km.27,500. Seguim recte.
Km.29,100. ELS QUATRE CAMINS. Es coneix així a aquest encreuament de camins. El de la dreta ens portaria fins la carretera que uneix Miravet amb El Pinell de Brai, el que va recte fins Benissanet. Nosaltres agafem el que baixa a l'esquerra.
Km.30,600. Seguim recte
Km.31,700 Davant nostre veiem a l'altre cantó de barranc la N-420, girem a la dreta per baixar al fons del Barranc del Riu Sec, el creuem fins trobar la N-420.
Km.31,900. Som al fons del barranc, seguim recte
Km. 32,200 N-420. La seguim a la dreta, direcció Móra d'Ebre
Km.36,500. MORA D'EBRE. Arribem a la cruïlla d'entrada a Móra d'Ebre, ens incorporarem al carril del mig per girar a l'esquerra. Entrem a la població per l'Avinguda Comarques Catalanes, passarem per davant les instal·lacions d'un magatzem de llums i un de materials de construcció, per davant d'un complex lúdic i del parc de bombers. Per tornar al lloc de sortida, seguim aquesta via, creuant la població,  fins trobar el pont que creua l'Ebre i després girem a l'esquerra.