SORTIDES PROGRAMADES
Es tracta d’una ascensió sense dificultat però llarga i amb un desnivell de gairebé 1500m, que calculem suposarà una caminada de unes8:00 hores efectives. Tanmateix es tracta d’una de les ascensions més belles que es poden fer al Pirineu, amplies panoràmiques i cims esquerps rodegen el nostre cim, estanys i congestes emmarquen pregones valls de gran bellesa, una ruta ben marcada i gens exigent que procurarà satisfacció i orgull a tots els que assoleixin la fita cimera. Per als que no vulguin fer una tirada tant exigent, hi ha de la possibilitat de fer una ascensió a l’Estany de Mar, un indret idíl·lic rodejat de grans cims i esquerpes crestes, amb possibilitat de bany. La primera part de la ruta, fins la Restanca, es compartida amb els que fan el cim del Montardo, a partir d’aquí els nostres camins es divideixen. Per aquesta segona opció el desnivell i la llargada es redueixen a la meitat.
Com que som al cor del Pirineu, s’imposa matinar i per tant quedarem a l’aparcament de la Vall d’Arties (Valarties) a les 7:00 del matí. Es recomanable de buscar lloc per dormir el dissabte dia 6 a la Vall d’Aran, que com ja es sabut, té una nombrosa oferta hotelera. Si algú ho vol provar, pot fer nit al refugi de La Restanca, ja que l’excursió passa per allí, i així divideix l’ascensió en dues parts, en aquest cas, cal reservar plaça, cosa que podreu fer online a la pàgina web de la FEEC. Tanmateix, sigui quina sigui l’opció que escolliu, seria interessant que aviseu a l’organització per tal de que puguem comptar amb vosaltres, els telèfons de contacte son els habituals: 977 400 720 (La Creu Blanca) i el 977 401 989 (particular), pregunteu per Montserrat o Lluís.
Seguim la nostra peregrinació anual pel nostre estimat Riu Ebre, ara per un dels trams considerats més bonics del riu. De fet casi tothom està d’acord en que el millor Ebre es troba entre Ascó-Vinebre i Benifallet. Així doncs pujarem als nostres caiacs a Miravet i ens allunyarem riu avall, tot contemplant com el castell i la façana de riu del poble es van fent petits en la llunyania, aviat trobarem les runes del molí àrab i després podrem contemplar com les parets es fan més altes i verticals i el pas s’estreny, som al Pas de Barrufemes, un racó de pau i tranquil·litat com pocs en podem trobar. El paisatge imposa i convida a remar calmadament tot contemplant-ne la majestuositat, potser si estem atents podrem veure la nefasta Roca dels Penjats, on antuvi la justícia penjava als pirates del riu, per escarni i advertència de navegants. Quan el pas es torna a obrir, s’eixampla i la muntanya cedeix alçada, al fons ja es deixa entreveure el Pont del Llaguter que passarem per sota, després de seguir un braç de riu que voreja una illa. Un tram de riu que té la llargada dels anteriors, però que també es pot considerar especial per les seves singularitats geològiques i curiositats històriques. Un tram de riu imprescindible per als que estimem i admirem
Hora de trobada a les 8:30 del matí, a la Plaça de l’Arenal de Miravet, per distribuir el material i fer els cafès oportuns. Els amics d’Enblau portaran el pes de l’organització i s’encarregaran de la nostra seguretat.
És difícil definir el sentiment de pàtria que desperta la celebració del Camí de Muntanya entre els vells excursionistes que hem viscut des de molt jovenets, l’evolució d’aquesta festa particular i privada dels que estimem els camins, el territori, la muntanya i el nostre país. L’esforç d’unes entitats excursionistes, en aquesta ocasió l’agrupació de totes les entitats excursionistes reusenques, és tradueix en la recuperació i condicionament d’uns camins gairebé perduts i segurament oblidats. Camins que s’han de desbrossar, senyalitzar, refermar i assegurar per tal de fer-los practicables i que altre cop tornin a ser valorats per tots aquells a qui ens agrada caminar i conèixer la nostra terra. A aquest esforç ingent, s’hi afegeix un moment festiu a l’acabar la caminada, on els caminants es reuneixen i gaudeixen de la bona companyia i segurament de beguda fresca i bones viandes. Els senders i camins recuperats per a aquesta edició, surten del petit poble de La Febró, ben bé al mig de les muntanyes de Prades, per resseguir viaranys oblidats que ens guien per La Gritella o El Negre fins al poble de Siurana. L’espai natural és de primer ordre, inqüestionable en el seu valor ecològic i de gran bellesa, un jardí de pedra i vegetació que es conjuga amb pregons barrancs que afegeixen vertigen a aquestes rutes excepcionals. Us recomanem molt i molt de fer aquesta descoberta que de ben segur no deixarà indiferent a cap dels assistents.
Hora de sortida: A les 7:00 del Passeig del Pont. Aquest horari està sotmès a l’hora de sortida que marcarà l’organització i pot variar en funció del que programin, per tant estigueu atents a la pàgina web i al correu electrònic des d’on estareu puntualment informats. Com que ja és habitual els problemes d’aparcament en aquests esdeveniments, recomanem d’optimitzar al màxim els vehicles per així ocupar el mínim de places d’aparcament. L’excursió és matinal.
Torna aquest important repte, al que un grup de valents i esforçats voluntaris donen vida any rere any. Torna una cursa que ja comença a ser un emblema en el si de les Terres de l’Ebre, per la duresa i per la varietat tècnica, però sobretot pel paisatge, sí, sembla impossible però un dels actius més ben valorats pels corredors és la bellesa del recorregut i un altre dels actius més ben valorats és el personal col·laborador de la Cursa i aquí entrem nosaltres, els socis de La Picossa que participem amb el nostre entusiasme i bona voluntat i que som un puntal principal d’aquest esdeveniment que cada any atreu més gent. Habitualment la nostra responsabilitat consisteix en fer de control al llarg del recorregut i cuidar dels corredors i facilitar-los al màxim la cursa, però també tenim la responsabilitat de cuidar del seu estat físic. Total, una feina que fins avui hem fet prou bé i que seguirem fen molt bé, per això us demanem que reserveu aquesta data a la vostra agenda, perquè tots sou necessaris. Quan el grup organitzador ens ho faci avinent, posarem en funcionament la maquinària dels nostres socis i organitzarem els punts d’avituallament i els grups que formaran els controls.
US NECESSITEM A TOTS, TOTS SOU NECESSARIS!
Estem massa acostumats a mirar l’imponent serralada del Port amb ulls experts i així oblidem que a les primeres estribacions de la serra, hi tenim paratges tant singulars i excepcionals com n’hi han al cor del Port més ranci. Per això volem conèixer i aprendrea estimar aquest racó tant singular que uneix actius paisatgístics com ara les Olles de Bot o la Via Verda i com no, l’alterosa Agulla de Bot. Muntanyes esquerpes i natura verge, poc trepitjada i menys coneguda, que atrauen l’atenció del nostre consoci i vicepresident Josep Mª Escoda, que aviat maquina un recorregut que a hores d’ara encara ha de polir, però que ja tenim cert que ens portarà a indrets encisadors, com ara la Vall del Canaletes, l’ermita de Sant Josep o el Forat de la Donzella, de peculiar i suggeridor nom. A partir d’aquí, el Josep Mª ens trenarà un recorregut que calcula tindrà una duració de tres hores i mitja, una ruta del tot inèdita i que pretenem que sigui un referent per a tots els que des de Bot vulguin practicar senderisme contemplatiu. Un cop acabada l’excursió, tots els que ho vulguem podrem prendre un refresc o una beguda calenta, això ho decidirà la meteorologia, al Tren de Bot “Lo Sarmentero”, la cafeteria-bar que dona servei a la Via Verda des de l’estació de Bot i fins i tot si ho reserveu amb antelació podreu fer unes tapes o dinar. A la pàgina de passatemps trobareu l’anunci amb el número de telèfon per contactar.
Hora de sortida A les 7:30 del Passeig del Pont, però si algú ho prefereix pot anar directament a l’estació de tren de la Via Verda a Bot, on caldria estar a punt a les 8:00 del matí.
Recomanacions
MOLT IMPORTANT: Totes aquestes activitats es desenvolupen en ambient muntanyenc potencialment perillós, per tant es obligatori anar ben calçat i amb l’equipament adequat a l’època de l’any. L’organització es reserva el dret de negar la participació a aquells que no vagin adequadament equipats. En compliment de la normativa vigent, es facilitarà l'assegurança federativa temporal, al preu de 5,00 euros a tots aquells que no estiguin federats. Per a qualsevol consulta sobre les excursions i els actes programats en aquest butlletí, truqueu als telèfons 977 400 720 i 977 401 989, i pregunteu per Montserrat o per Lluís. A través de la nostra pàgina web www.lapicossa.org, podràs estar puntualment informat de les modificacions i incidències dels actes programats, tanmateix si no reps els nostres correus electrònics o no ens has facilitat la teva adreça electrònica, escriu un mail a lapicossa@gmail.com. D’aquesta manera estaràs convenientment informat. Us recordem que segons la normativa vigent, els propietaris de gossos, els heu de portar lligats. Si mes no, cal que sigueu responsables dels mateixos.